Hlavní obsah

Čech: Fanouškům je třeba poděkovat, že vůbec přišli

LIBEREC/PRAHA

Brankář fotbalové reprezentace a londýnské Chelsea Petr Čech vystupoval v aféře, která se okolo mužstva rozpoutala po sobotním zápase s Německem, pod krycím jménem Advokát. Jako jediný působil dojmem, že nic neskrývá a ví, co chce sdělit. Přišel také s verzí, jíž chrání několik spoluhráčů kolektivní vinou celého reprezentačního výběru. O pocity z dění okolo týmu i kvalifikačního duelu proti Kypru se jeden z nejlepších brankářů planety podělil bezprostředně po zápase.

Článek

Byl zápas s Kyprem složitější, než jste očekávali?

My jsme si ten zápas udělali těžký sami, protože v prvním poločase jsme utkání rozehráli slušně. Šli jsme do vedení a měli jsme slibné šance, abychom rozhodli. Kdybychom vstřelili druhou branku, bylo by po zápase. Ve druhém poločase nám ale došly síly, vypadali jsme utahaní. Z toho vyplynuly příležitosti soupeře.

Jak vám bylo při dvou šancích Okkase?

Snažil jsem se udělat maximum, aby měl útočník minimum času a málo prostoru. Měli jsme hlavně trošku štěstí, protože měl poměrně dobré pozice.

Není potupa, když český tým na domácí půdě brání s týmem, jako je Kypr?

Vůbec ne. V té naší situaci jsou rozhodující tři body. Kdybychom předvedli nádherný výkon plný šancí a zápas skončil bezbrankovou remízou, bylo by to horší. Výkon nebyl optimální, hlavně v druhém poločase, který se nám nepovedl. To je nám jasné. Ale vítězství v této fázi kvalifikace je velice cenné.

V zápasu se před vámi na postu stopera vystřídali tři hráči. Je to pro brankáře složité?

Už jsem ledacos odehrál a umím se s tím vypořádat, ale nebylo to snadné. Během půl hodiny jsme dvakrát střídali na jednom postu. Je to smůla. Pro brankáře to znamená, že se musí hodně komunikovat. Nelze také nahradit zápasovou praxi. A pokud vím, tak Grygera hrál s Rozehnalem první zápas. Ale museli jsme se s tím vypořádat. Já jsem se snažil soustředit na sebe, abych byl všude včas.

Byl zápas mimořádně složitý i v důsledku aféry, která souboji s Kyprem předcházela?

Rozhodně. Udělali jsme si ten zápas těžký už před jeho výkopem a pak i v samotném průběhu.

Petře, těšil jste se, až bude zápas s Kyprem minulostí, sraz skončí a vy odjedete domů?

Vždy se těším se na srazy a pak se zase těším domů, na manželku... Blíží se finále sezóny v Chelsea, na což se těším moc. To je pro mě skvělé. Ale nemusíme si nic nalhávat, ta atmosféra nebyla úplně ideální. Jsem rád, že z toho prostředí, které nyní reprezentaci provázelo, vylétnu.

Byl to pro vás nejhorší sraz národního týmu?

Řekl bych nejpestřejší, když vezmu, co všechno se událo za jeden týden. Představte si jít každé ráno na snídani kolem štosu novin, při tom, co se odehrávalo. V tomhle to bylo velice odlišné od předchozích srazů.

Jak moc jste vnímal atmosféru, která byla nejdříve vřelá, ale postupně se změnila až v ohlušující pískot při odchodu do kabin?

Fanoušci přišli a do přestávky nás podporovali. Měli právo pískat, ve druhém poločase nebyl fotbal optimální. Přes to všechno je fanouškům potřeba poděkovat. Všechna čest, že vůbec přišli.

Báli jste se horší atmosféry?

Nebáli jsme se. Bylo složité odhadovat reakce. Soustředili jsme se na vlastní výkon.

Považujete upracovanou výhru v souboji s Kyprem za určitou omluvu fanouškům?

My chceme postoupit na mistrovství Evropy a tam vedla cesta přes zisk tří bodů. Ale vítězství jsme rozhodně nebrali jako odčinění té události. Těžko soudit, jak dlouho bude lidem trvat, než se s těmi událostmi vyrovnají.

Bude se celý skandál probírat i při příštím srazu před utkáním ve Walesu?

Je to za dlouhou dobu, takže těžko předjímat. Uvidíme, co se stane.

Reklama

Související témata: