Hlavní obsah

Košťál je připraven i na možnost, že Brückner odstoupí

PRAHA

Manažer české fotbalové reprezentace Vlastimil Košťál nehodlá po noční aféře hráčů národního mužstva s porušením životosprávy a prostitutkami rezignovat na svoji funkci. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce v neděli prohlásil, že neočekává ani odstoupení trenéra Karla Brücknera. Toho požádal o zpracování analýzy k situaci v týmu, dění v hotelu Praha i ke stavu mužstva po sportovní stránce. Pro případ koučovy rezignace má přesto připravenu krizovou variantu.

Článek

Košťál v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce obhajoval vedení národního týmu i hráče dosaženými výsledky. "Je to o faktech, ne o pocitech a dojmu ze hry. Hlavní je, že jsme nad Kyprem vyhráli. Nepatříme k první garnituře, naším cílem je postoupit z druhého místa. Dostali bychom se na mistrovství (Evropy) potřetí za sebou a to je úspěch," uvedl manažer.

Brücknera, který má i nadále jeho podporu, požádal po utkáních s Německem (1:2) a Kyprem (1:0) o důkladnou analýzu. "Nebude se týkat jen sportovních věcí. Na základě té analýzy primárně změníme hotel a zřejmě bude i pevnější režim hráčů," prohlásil Košťál. Neočekává, že by mu příští týden na schůzce předložil kouč svoji rezignaci. "Nic takového nenaznačil, je sice pod velkým tlakem, ale sám chce pokračovat. V roli prezidenta Sparty jsem vyhodil za pět let šest trenérů v případě, že ztratili důvěru kabiny. Tu však trenér Brückner má," řekl Košťál s tím, že počítá i s možností koučova odchodu.

Žádné výrazné finanční zatížení

Pro fotbalový svaz by tato varianta neznamenala výrazné finanční zatížení, protože Brücknerova smlouva je prý výrazně nižší než při boji o světový šampionát v Německu. "Odstupné by byl marginální faktor, kterým se nezabýváme," uvedl Košťál. K řešení, jaké by navrhl při Brücknerově odchodu, nic bližšího neuvedl.

Skandál celý realizační tým velmi překvapil, ale podle Košťála je zbytečně dlouho a neúměrně medializován. "Na hotelu byl celý realizační tým, vedoucí mužstva, trenéři, ale nikdo nic netušil. Myslím však, že naše společnost není taková, abychom se tomu museli věnovat měsíc," míní manažer reprezentace.

Hráči podle něj i psychiatra Cyrila Höschla, jenž se diskuze zúčastnil, doplatili především na svoji popularitu a nepovedené představení s Německem. "Spousta z nás se chová podobně, ale média naše prostitutky prostě nemohou zajímat," uvedl Höschl. Košťál připodobnil fotbalisty k novodobým gladiátorům. "Od středověku se to v podstatě nezměnilo, náhled je podobný. Gladiátor vyhrál a dostal třeba lehkou ženu, aby se potěšil. Když prohrál, byl zatracen a zemřel," uvedl první místopředseda svazu.

Populistický krok

V týdnu žádal jeho rezignaci v otevřeném dopise člen Výkonného výboru ČMFS Dalibor Kučera, ale manažer národního týmu svoji funkci složit nehodlá. "To, že zvolil tak nestandardní postup, je spíš populistický krok a dokazuje, že mu tolik nejde o samotnou věc. Já nejsem populista, tudíž neodstoupím," prohlásil Košťál.

Aféra s prostitutkami podle něj český fotbal výrazně neoslabí. "Je to pochybení a my si to uvědomujeme. Český fotbal ale přežil korupční aféru, po níž sponzoři neubyli, ale naopak přibyli. Je to fenomén a vždy jím zůstane," dodal Košťál.

Reklama

Související témata: