Hlavní obsah

V širší nominaci jednadvacítky je nejvíc hráčů Sparty a Budějovic

V širší třicetičlenné nominaci fotbalové reprezentace do 21 let, která se v červnu představí na evropském šampionátu v Nizozemsku, mají největší zastoupení týmy pražské Sparty a Českých Budějovic. Oba kluby mají ve výběru po čtyřech hráčích, trenér Ladislav Škorpil do širší nominace vybral i tři úplné nováčky: brněnského středopolaře Martina Kuncla, ofenzivního záložníka či útočníka Filipa Rýdela z Olomouce a plzeňského útočníka Tomáše Krbečka.

Článek

Škorpila ještě čeká zúžení nominace. Jména třiadvaceti hráčů, kteří pocestují do Nizozemska, oznámí 22. května na tiskové konferenci v Praze. Na mistrovství pojedou tři brankáři a dvacet hráčů do pole, podle všeho sedm obránců, osm záložníků a pět útočníků.

Fotbalový svaz musel do čtvrteční půlnoci do sídla UEFA ve švýcarském Nyonu odeslat třicetičlenný seznam hráčů, kteří se mohou evropského šampionátu zúčastnit. Ten, kdo se do širší nominace nevešel, se na mistrovství už podívat nemůže. Výjimka existuje pouze u brankářů.

V širším výběru nedošlo k žádnému výraznému překvapení, z obvyklých opor chybí jen liberecký záložník Tomáš Frejlach, který kvůli poraněnému kolenu přišel o celou jarní sezonu. Stejný problém vyřadil ze hry i ostravského záložníka Petra Tomašáka a jeho spoluhráče a útočníka Adama Varadiho. Do nominace se nedostal ani obránce Martin Knakal, kterému po přestupu z Plzně do řeckého týmu Škoda Xanthi na jaře chybělo herní vytížení.

Dva krajánci v nominaci

Vedoucí tým ligy Sparta dodala do mužstva beky Michala Kadlece a Štěpána Kučeru a záložníky Daniela Koláře s Lubošem Huškem. Kvartet hráčů hájí také barvy Českých Budějovic, které v jednadvacítce zastupují bek Jiří Kladrubský, záložník Ladislav Volešák a útočníci Jan Holenda s Ivem Táborským.

V týmu jsou i dva krajánci, stoper Roman Hubník z FK Moskva a útočník Bayeru Leverkusen Michal Papadopulos. Shodně tři hráči zastupují pražskou Slavii a Teplice. Dva hráči a shodou okolností brankáři jsou z druholigových klubů: Josef Kubásek hájí barvy Sokolova a Milan Švenger je z Čáslavi. V nominaci figuruje i záložník Daniel Pudil, který už na jaře nakoukl do seniorské reprezentace. "I kdyby jel s áčkem do Walesu, nevidíme v tom žádný problém. Připojil by se k nám prostě o týden později," řekl v pátek Škorpil.

Výběr do 21 let zahájí přípravu na Euro 28. května srazem v Nymburku. "Scházíme se hned po skončení posledního ligového kola a nejprve zjistíme zdravotní stav hráčů. Do 30. května můžeme ještě provést změny v závěrečné nominaci," uvedl Škorpil.

Jednadvacítka 30. května sehraje první přípravný duel v Hradci Králové, 2. června v Jablonci další a generálkou na šampionátu bude 6. června utkání proti třetiligovému týmu Bohemians Praha. Do základní skupiny na mistrovství Evropy čeští mladíci vstoupí 11. června proti Anglii, 14. června hrají se Srbskem a o tři dny později ji ukončí duelem proti Itálii.

Širší nominace reprezentace do 21 let:
Brankáři: Buček (Baník Ostrava, 2 starty v jednadvacítce/0 branek), Kubásek (Sokolov, 4/0), Švenger (Čáslav, 1/0), Zlámal (Zlín, 9/0),
obránci: Hubník (FK Moskva, 20/1), Kadlec (Sparta Praha, 25/1), Kaufman (Teplice, 26/0), Kladrubský (České Budějovice, 5/0), Klein (Teplice, 21/0), Kopic (Mladá Boleslav, 4/0), Kučera (Sparta Praha, 3/0), Latka (Slavia Praha, 25/1),
záložníci: Holek (1. FC Brno, 9/0), Hušek (Sparta Praha, 13/0), Janda (Slavia Praha, 3/0), Jirsák (Teplice, 19/3), Kolář (Sparta Praha, 9/2), Kuncl (Brno, 0/0), Pudil (Liberec, 14/1), Rajtoral (Baník Ostrava, 6/0), Švec (Slavia Praha, 4/0), Volešák (České Budějovice, 8/3),
útočníci: Blažek (Liberec, 2/0), Fillo (Viktoria Plzeň, 9/1), Holenda (České Budějovice, 13/1), Krbeček (Viktoria Plzeň, 0/0), Kysela (Mladá Boleslav 6/0), Papadopulos (Bayer Leverkusen, 25/3), Rýdel (Sigma Olomouc, 0/0), Táborský (České Budějovice, 1/0).

Reklama