Hlavní obsah

Brankář Zlámal má příušnice, možná přijde o ME jednadvacítek

ZLÍN

Fotbalový brankář Zdeněk Zlámal onemocněl příušnicemi a hrozí mu, že přijde o červnové mistrovství Evropy do jednadvaceti let. Opora zlínského klubu, kde hostuje z pražské Sparty, v pátek podstoupí rozsáhlé vyšetření, které by mělo naznačit, zda talentovaný gólman šampionát v Nizozemsku stihne.

Článek

Zlámal ve čtvrtečním rozhovoru s ČTK připustil, že neprožívá lehké období. "Takové onemocnění přišlo v ten nejhorší možný okamžik. Hrozně by mě mrzelo, kdybych o mistrovství přišel, ale na druhou stranu vím, že zdraví mám jenom jedno a je přednější než cokoliv jiného," řekl Zlámal.

Jednadvacetiletý brankář proto bude s napětím očekávat výsledky pátečních dopoledních testů. Podle nich by se dalo určit, zda je jeho účast na ME reálná. "Štěstí mám v tom, že se ta nemoc podchytila v raném stadiu, a existuje tedy šance, že se do mistrovství stihnu uzdravit," věřil Zlámal.

"Z tohoto pohledu bude důležitá ta páteční prohlídka. Na ní se ukáže, jestli se výsledky zlepšily. Pokud ano, tak bych třeba za týden mohl začít s lehkým tréninkem. Pokud to bude zase horší, tak pro mě bude asi to mistrovství ztracené," přemítal brankář.

Dva dny nejedl 

Na to, že má příušnice, se přišlo v úterý. Ještě v pondělí Zlámal nastoupil v ligovém duelu na hřišti pražské Slavie, ale už v 26. minutě byl vyloučen. Už před zápasem se ale prý necítil příliš dobře.

"Měl jsem teploty a nateklé uzliny, ale myslel jsem, že je to jenom nějaká viróza. Jenže v úterý jsem byl v posilovně a musel jsem hned odejít, protože mi bylo hodně špatně. A pak se přišlo na to, že mám příušnice. Vůbec netuším, kde a od koho jsem to mohl chytit," řekl Zlámal. "A ani teď to není bůhvíjaké, dva dny jsem nic nesnědl, cítím se celý hodně zesláblý," dodal Zlámal.

Jeho absence by byla pro tým reprezentační jednadvacítky citelnou ztrátou. Zlámal je v týmu kouče Ladislava Škorpila jasnou jedničkou, mužstvo loni na podzim podržel ve zkrácené kvalifikaci a hlavně pak v říjnu v baráži s Bosnou a Hercegovinou. "Mistrovství pro mě je obrovskou motivací, bylo by kruté, kdybych tam nemohl jet. Ale pořád věřím tomu, že se to všechno zlepší, nesmím tomu propadat," tvrdil Zlámal.

Nominaci uzavřou na konci května 

Vedení české jednadvacítky musí třiadvacetičlennou nominaci, kterou už představilo v úterý na tiskové konferenci, oficiálně uzavřít ve středu 30. května. Kdyby Zlámal na mistrovství nemohl odcestovat, sáhli by trenéři po prvním náhradníkovi Antonínu Bučkovi z Ostravy.

Ten si ale zase ve středu v duelu rezervního týmu v třetí lize způsobil lehký otřes mozku. V případě zranění či zdravotních komplikací se ale dá změna v nominaci udělat ještě dva dny před prvním zápasem. Mladí Češi vstoupí do turnaje 11. června proti Anglii, 14. června se utkají se Srbskem a základní skupinu zakončí 17. června proti Itálii.

Reklama