Hlavní obsah

Rozehnal sbírá síly na Wales, na odchod z Paříže nemyslí

JABLONEC NAD NISOU

Titulem "železného muže" v letošní sezóně se mezi fotbalovými reprezentanty může pyšnit obránce David Rozehnal. Stoper z Paris St. Germain úspěšně zvládl boj o záchranu v lize a už stačil nasbírat v pěti soutěžích 58 startů. Ale před sobotním zápasem evropské kvalifikace ve Walesu ještě prý bude mít v rezervoáru sil kam sáhnout.

Článek

"Cítím se možná unavený víc než kdy předtím, ale nepřipouštím si to. Jde už jenom o poslední týden, dá se to skousnout," řekl Rozehnal na setkání s novináři na jabloneckém stadionu, kde se národní tým na bitvu s Walesem chystá. Navíc si podle svých slov v posledních týdnech stačil odpočinout. "Hráli jsme jen jeden zápas týdně, ale zase jsme měli o to víc tréninků. Ale aspoň jsem si orazil psychicky. Teď jsem na tom dobře," líčil.

Šestadvacetiletý zadák nicméně cítí, že mu letošní sezóna dala zabrat. Ve francouzské lize odehrál 37 zápasů, v sestavě PSG chyběl jen jednou kvůli žlutým kartám. Devět utkání nasbíral v reprezentaci, osm v Poháru UEFA, tři ve Francouzském poháru a jeden ještě v ligovém. To v součtu dává úctyhodné číslo 58 zápasů v soutěžním ročníku. "Já raději hraju, než trénuju. Rytmus se dvěma zápasy v týdnu mi prostě vyhovuje. Dá se na to zvyknout," komentoval vydatnou porci Rozehnal.

Francie mu vyhovuje, spokojena je i manželka 

Už se ale těší na pořádný odpočinek. Na vysněné dovolené bude zároveň přemítat nad tím, jestli se do Paříže v létě vrátí. O Rozehnala totiž dlouho usiluje Dortmund, ale český reprezentant nemá důvod z města nad Seinou nikam utíkat.

"Na jednu stranu je příjemné, že o mě někdo stojí, ale budu to řešit, až to bude aktuální. Až mi někdo do telefonu řekne: rozhodni se, budu o tom přemýšlet," vysvětlil Rozehnal, který do Paříže přestoupil předloni z belgických Brugg. V klubu má ještě dvouletou smlouvu a za každou cenu z Paříže přestupovat nechce. "Soutěž mi vyhovuje, navíc jsme tam s manželkou strašně spokojení po životní stránce," uvažoval ex-olomoucký obránce.

V létě asi budou v kádru velké změny

V Paříži mu ale náladu kazí výsledky slavného klubu, který se několik let s uctivým odstupem dívá na francouzskou elitu. V minulé sezóně sice Rozehnal s PSG slavil výhru ve Francouzském poháru, ale v lize mužstvo tápe. Letos dokonce skoro do posledních kol hrálo o záchranu, jistotu mělo až tři kola před koncem a nakonec skončilo na patnáctém místě. "Je to taková úleva, ale samozřejmě to za úspěch v takovém klubu považovat nemůžeme," upozornil vytáhlý zadák.

Když přijel Rozehnal v březnu na minulý sraz, hrozil Paříži dokonce sestup do druhé ligy. "Byli jsme opravdu hodně dole, ale naštěstí jsme to na konci zvládli," připomněl sérii devíti posledních zápasů, v nichž pařížský klub jen jednou prohrál. "Kdybychom na podzim nasbírali tolik bodů jako na jaře, tak můžeme hrát o druhé nebo třetí místo a účast v předkole Ligy mistrů. Rád bych si v St. Germain jednou o tu soutěž zahrál," naznačil Rozehnal, že by raději zvolil setrvání v dosavadním působišti. "Ale v létě asi zase přijde velké zemětřesení. Mluví se o změnách v realizačním týmu i v kádru," doplnil.

Myšlenky na přestup a klubové starosti ale teď vypuzuje z hlavy, před koncem sezony myslí jen na sobotní duel a úspěch ve Walesu. "Konec jara se nám v klubu povedl, i já jsem se cítil dobře," těšil se fotbalista, který byl po minulém dvojzápase s Německem a Kyprem společně s dalšími zadáky tvrdě kritizován. "Už jsme zvyklí, já jsem kritizován po každém zápase. Zažil jsem málo zápasů, z nichž bych vyšel s čistým štítem. Ale snad si teď tu pohodu ze závěru sezony přinesu i do reprezentace a ve Walesu to bude vidět," věřil Rozehnal.

Reklama