Hlavní obsah

Koller: Výhra zajistí klidné léto

PRAHA

Rok plný zvratů prožil Jan Koller, český fotbalový útočník ve službách francouzského Monaka. Do knížecího klubu přestoupil po loňském šampionátu v Německu. Po nevydařeném podzimu zažil velmi dobrý jarní vzestup. Teď se chystá na tečku za sezónou v podobě kvalifikačního duelu ve Walesu. „Věřím, že bude vítězná,“ usmívá se obrovitý střelec.

Článek

Po letním příchodu do Monaka z Dortmundu se chvíli rozkoukával, během podzimu vstřelil pouhé dvě branky. A jeho nový zaměstnavatel se potácel u dna francouzské ligy. „Začátek se nám nepovedl, první půlrok jsme prakticky promarnili. Poznamenala nás řada nových hráčů v týmu, vlastně nás přišlo devět. Chvíli trvalo, než jsme se sehráli,“ vysvětluje Koller pomalejší rozjezd.

V průběhu jara se však Monako zvedlo a suverénně s dostatečným časovým předstihem dokráčelo za záchranou. Koller k tomu přispěl šesti brankami. „Zvykl jsem si na francouzskou ligu. Bylo to těžké, protože mi docela dlouho trvalo, než jsem se naučil účinně bojovat s propracovanou defenzívou. Právě v obraně je mezi Německem a Francií největší rozdíl. V Německu neměly týmy tak dobře zvládnutý obranný systém,“ porovnává čtyřiatřicetiletý útočník.

Navíc ho na podzim srazilo svalové zranění, kvůli němu si moc neužil ani MS v Německu. „Bylo to jedno s druhým. Musel jsem se naučit bojovat v soupeřově pokutovém území sám, podpora spoluhráčů není ve Francii taková. Ale s novým rokem přišly lepší časy,“ rekapituluje sezónu rodák ze Smetanovy Lhoty.

Dovolenou speciálně neplánoval 

Potěšil ho jarní vzestup Monaka. „Druhá část sezóny byla lepší. Nehodnotím rok podle gólů, které jsem vstřelil, ale podle mužstva. Deváté místo samozřejmě není dobré, protože jsme chtěli do pohárové Evropy. Ale hrát stejně na podzim, mohli jsme cíl splnit,“ je si jistý Koller.

Věří, že v nadcházející sezóně se karta obrátí a se svým klubem bude válčit o přední pozice francouzské ligy. „Pokud zůstane kádr pohromadě, určitě budeme v tabulce výš. Klidně můžeme hrát na špici,“ dumá Koller.

Už se těší na tři týdny trvající dovolenou. „Určitě se pojedu podívat na rodiče. Nic speciálního ale připraveného nemám,“ popisuje program.

Ještě ho ale čeká tečka za letošní sezónou. V Cardiffu bude bojovat o přiblížení českého týmu k branám mistrovství Evropy 2008. „Vím, že Slováci tam dali pět gólů a že soupeř má dvě velké hvězdy a skvělý tým. My ale chceme výhrou potvrdit druhé místo ve skupině, pak budeme mít klidné léto,“ usmívá se Koller.

Reklama

Související témata: