Hlavní obsah

Beckham je jen jeden, znělo nadšeně ve Wembley

LONDÝN

Stačilo 77 minut a David Beckham je znovu miláčkem Anglie. Dvaatřicetiletá fotbalová hvězda při svém návratu do národního týmu po jedenácti měsících v pátečním přátelském utkání s Brazílií nadchla fanoušky, ostatní reprezentanty i kouče Steva McClarena, který dosud během svého působení u mužstva záložníka Realu Madrid ignoroval.

Článek

Když bývalý anglický kapitán za hromového aplausu střídal, rozléhalo se ve vyprodaném Wembley skandování "David Beckham je jen jeden".

"David byl v pátek extra třída," prohlásil po remíze 1:1 nynější kapitán John Terry, který po Beckhamově volném kopu v 68. minutě poslal Angličany přesnou hlavičkou do vedení. "Kopnul to skvěle, podal mimořádný výkon," řekl na adresu dvaatřicetiletého záložníka, který si návrat do týmu viditelně užíval.

Beckham hýřil aktivitou a přesnými centry připravoval spoluhráčům gólové šance. Diváci mu dali při odchodu ze hřiště najevo, že jim v anglickém dresu chyběl. "Je fajn vědět, že mi lidé pořád fandí. Bylo úžasné. Nebyl jsem si jist, že se téhle chvíle ještě dočkám, ale jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit tohoto historického večera. Mám radost, že jsem zpátky," řekl Beckham po premiéře anglické reprezentace v novém Wembley.

Svými výkony v Realu si Beckham nominaci zasloužil

V národním týmu se objevil poprvé od čtvrtfinále loňském mistrovství světa s Portugalskem. Po odchodu Svena-Görana Erikssona z lavičky a nástupu McClarena příležitost nedostal.

"Hodně lidí zpochybňovalo to rozhodnutí (povolat znovu Beckhama) a celý týden kolem toho byla velká debata. Nominovali jsme ho jako hráče, který si to svými výkony zasloužil. Je v pořádku a hraje výborně," uvedl trenér McClaren. O Beckhamově návratu prý uvažoval už v březnu před kvalifikačním zápasem s Andorrou, ale tehdy byl madridský záložník zraněný.

"Jejich spolupráce s Johnem klapla. Hrál výborně, škoda jen, že jsme nevyhráli," uvedl kouč, jehož tým přišel o vítězství ve druhé minutě nastavení, kdy vyrovnal Diego.

Další Beckhamova účast v reprezentaci je kvůli angažmá v USA nejasná

McClaren nyní bude mít Beckhama k dispozici i pro středeční duel s Estonskem v Tallinnu, kde může nastoupit k 96. utkání za Anglii. "Bude to něco jiného než hrát ve Wembley proti Brazílii, ale musíme podat stejný výkon a třemi body se přiblížit postupu," uvedl Beckham.

Účast střelce 17 reprezentačních branek v dalších kvalifikačních bojích je nejasná, protože v létě odejde Beckham z Realu do Los Angeles Galaxy. Klub sice musí podle pravidel hráče na mezistátní zápasy uvolnit, ale pokud by Beckham létal do Evropy, zmeškal by řadu zápasů v MLS, což by se kalifornskému celku nelíbilo.

Po pátečním utkání McClaren se odmítl touto otázkou zabývat. "Soustředíme se jen na středeční utkání, na nic dalšího," uvedl.

Reklama