Hlavní obsah

Tisk: Skandál v Kodani je největší v historii dánského fotbalu

Za "největší skandál v historii dánského fotbalu" označily severské sdělovací prostředky závěr sobotního kvalifikačního utkání mezi Dánskem a Švédskem, které se hrálo na kodaňském stadionu Parken. Minutu před koncem zápasu za vyrovnaného stavu 3:3 při nařízené penaltě proti domácím vběhl na hřiště dánský fanoušek a napadl hlavního rozhodčího Herberta Fandela z Německa.

Článek

Ten okamžitě přerušil zápas a odešel ze hřiště pod tribunami. Po chvíli napětí se na světelné tabuli stadionu objevil pro Dány zcela nemilosrdný verdikt: utkání bylo kontumováno a Švédsku bylo připsáno vítězství 3:0. Šance Dánska na postup na mistrovství Evropy se tím definitivně rozplynuly, třebaže konečný verdikt má v rukou ještě disciplinární komise UEFA.

Žádný z dánských novinářů v komentářích nezpochybnil penaltový verdikt rozhodčího a nespekuloval o tom, že pokutový kop v samém závěru zápasu byl nařízen správně, ačkoliv Fandel zákrok domácího Christiana Poulsena na Švéda Markuse Rosenberga, za který byl Poulsen navíc vyloučen, přímo neviděl a rozhodl až po poradě se svým kolegou na čáře. Poulsen dal Rosenbergovi ve vlastním pokutovém území pěstí do žaludku při potyčkách, při nichž ani Švéd nebyl zcela bez viny.

Deník Politiken označil faul za "největší fotbalovou pitomost Poulsenova života", jíž se momentálně nejlepší dánský hráč dopustil poté, co Dánsko dokázalo nepříznivý stav 0:3 po zázračné mobilizaci sil srovnat na 3:3. Deník Jyllands-Posten pak sobotu popsal jako "nejsmutnější den dánského fotbalu", protože o skandálním závěru rozhodl svou "bezmeznou hloupostí" jediný divák bez sebekontroly, zatímco všech zbývajících 42 000 fanoušků na tribunách se až do té doby chovalo bezproblémově a vytvořilo zápasu dobrou diváckou kulisu.

Kritika Fandelova rozhodnutí se překvapivě objevila na švédské straně

S prognózami o tom, jak skandál poznamená budoucnost dánského fotbalu, jsou však domácí novináři opatrní. Všichni se nicméně shodují přinejmenším v tom, že UEFA nakonec švédské kontumační vítězství potvrdí.

Kritika Fandelova rozhodnutí se však poměrně překvapivě objevila na švédské straně. Deník Svenska Dagbladet označil ukončení zápasu za chybné a Fandelovu reakci za přehnanou. Pořadatelé podle deníku dostali za pomoci dánských hráčů "vetřelce" na trávníku brzy pod kontrolu a Dánsko již bylo údajně dostatečně potrestáno penaltou a vyloučením Poulsena.

Chuligán je sice dánským občanem, ale bydlí ve Švédsku

"Fandelův verdikt připomíná jiného bojovníka za práva rozhodčích, Anderse Friska, který rovněž připoutal nadbytek pozornosti od fotbalu ke své vlastní osobě," narážel komentátor deníku na ještě nedávno nejvýznamnějšího švédského rozhodčího na mezinárodní scéně, který kvůli rostoucímu tlaku a nebezpečí vůči rozhodčím ostentativně zanechal aktivní kariéry.

List Aftonbladet navíc odhalil, že devětadvacetiletý chuligán, který tak sporně ukončil sobotní utkání, je sice dánským občanem, ale bydlí ve Švédsku. Momentálně je stále ve vazbě v Kodani a hrozí mu, že půjde před soud.

Reklama

Související témata: