Hlavní obsah

Šampionát mladíků: jde o medaile i olympiádu

PRAHA

Fotbaloví mladíci mohou znovu hrát o medaile. Pět let po historickém triumfu týmu kolem Petra Čecha jsou opět v závěrečné fázi mistrovství Evropy do 21 let v Nizozemsku. I čtyři místa na příští olympiádu budou v sázce. Český výběr decimovaný zdravotními problémy i nezdary v závěru přípravy do něj vstoupí v pondělí v Arnhemu proti Anglii (18:15, ČT 2). Ve skupině dále bude o dvě místa v semifinále bojovat se Srby a Italy.

Článek

„Dostali jsme se daleko, rovná se to účasti ve čtvrtfinále v porovnání s mistrovstvím A-týmů, ale každé mužstvo chce ještě víc. Kdo se zúčastní, touží vyhrát. Nejsme výjimkou,“ říká Ladislav Škorpil, kouč celku, který má ve svém středu libereckého Pudila, jenž už nastoupil i za A-mužstvo, ale o řadu výraznějších individualit ho připravily zdravotní potíže.

Mimo jsou Varadi, Tomašák, Frejlach, nakonec i Holek s Latkou. Možná přibudou další. Napětí kolem složení týmu bude až do dnešního odletu do Nizozemska. A asi i po něm. „Kadlec měsíc nekopl do balónu, na hraně jsou i další sparťani,“ připomínal už zkraje závěrečného soustředění v Nymburce Škorpil. A to z polomarodů vybíral jen namátkou. Potíže má i Blažek. Krbeček možná nebude k mání pro první zápas s Angličany. „Atmosféra se nemůže nést v duchu úvah o tom, co by bylo, kdyby s námi byli ti či oni. Je to výzva pro další hráče,“ tvrdí odvážně Škorpil.

Tréninkové zápasy vůbec nevyšly

„Můžeme jít daleko,“ neleká se ztrát ani Daniel Pudil, nepřehlédnutelný člen liberecké zálohy. I většina jeho spoluhráčů patří do základu prvoligových týmů, též dva legionáři vyrážejí do boje – Papadopulos z Leverkusenu a Hubník z FK Moskva.

Tréninkové zápasy s celky z nižších soutěží v minulých dnech ale vůbec nevyšly. Celkem sedm gólů dostal Škorpilůvtým od Hradce Králové a Bohemians Praha. „Ale mistrovství je něco jiného,“ předpokládá trenér. „V přípravě jsme také remizovali s Italy, Nizozemci a Portugalci. To nám dává víru, že jsme schopni svést souboje o místo na slunci,“ přemítá kouč.

Nejistý byl dlouho i start jediného prvoligového brankáře v týmu Zdeňka Zlámala. „Příušnice ale už jsou pryč,“ libuje si. Též olympijský cíl stojí před ním i dalšími členy týmu. První dva ze skupiny pojedou do Pekingu, pokud z ,naší'skupiny projde do semifinále Anglie,budou hrát baráž o zbylé olympijské místo třetí ze skupin, protože Británie společný fotbalový tým pro OH nemá.

Za rok může být průšvih

„Teď postup všichni chceme, ale za rok z toho může být průšvih,“ je jasné Škorpilovi, že mohou v případě postupu v rozběhlých soutěžích vyvstat potíže s uvolněním hráčů. „Pro fotbalisty je to ale jedna jediná šance, jak se na hry podívat. Navíc je to v Číně. Tam by určitě všichni chtěli,“ přemítá Zlámal a potí se na trénincích, zatímco většina fotbalistů si užívá volna.

Na dovolenou už mířil jeden z původních náhradníků Filip Rýdel. „Už jsem se chystal balit,“ připomíná náhlou změnu plánů olomoucký záložník, na kterého zbylo místo po zranění Holka. „Čekám velký zážitek, největší v kariéře, chtěl bych uspět,“ dodává.

Reklama

Související témata: