Hlavní obsah

Kadlec se uzdravil v pravý čas, úvod ME jednadvacítek stihne

GROESBEEK

Od 23. dubna si nezahrál ostrý fotbalový zápas a často se obával toho, že evropský šampionát jednadvacítek nestihne. Obránce pražské Sparty a jedna z klíčových postav týmu "lvíčat" Michal Kadlec se ale po necelých dvou měsících ze svalových problémů stihl vykřesat v pravý čas a v pondělním zahajovacím zápase základní skupiny B proti Anglii by chybět neměl. A Kadlec netají, že z něj spadlo velké břemeno.

Článek

"Když jsem byl zraněný, tak jsem často pochyboval a bál se toho, jestli mistrovství stihnu. Nebylo to pro mě moc lehké, protože se to všechno hodně vleklo," řekl Kadlec českým novinářům v sobotu večer po úvodním tréninku v Groesbeeku, kde český tým trénuje. "Ale nakonec všechno dobře dopadlo, o tohle mistrovství jsem nechtěl přijít. Člověk se na Euro jednadvacítek dostane jednou za život," radoval se Kadlec.

Syn kapitána vicemistrů Evropy laboroval s natrženým stehenním svalem, který si poranil na konci dubna v závěru první půle prestižní ligové bitvy s rivalskou Slavií. Od té doby se Kadlec léčil, dva týdny strávil i ve vyhlášeném rehabilitačním centru v německém Řeznu. A až nedlouho před startem mistrovství si dvaadvacetiletý zadák mohl pochvalovat, že se jeho zranění lepší.

Krevní sraženina ve svalu

"Ve svalu jsem dlouho měl krevní sraženinu, ale teď se každým dnem cítím lépe a lépe a na pondělní zápas s Anglií jsem připravený. Utvrdili mě v tom němečtí i naši lékaři. Záleží tedy na tom, jak trenér poskládá sestavu," podotkl Kadlec.

Talentovaný levý bek, který na začátku jarní sezóny laboroval s poraněným kolenem, teď s napětím očekává, jak se na něm dlouhá herní pauza projeví. V pondělí to bude přesně sedm týdnů, co naposledy zasáhl do utkání.

"Když jsem se na jaře vracel do hry po tom kolenu, tak jsem tři dny trénoval, pak hned hrál za naše béčko a druhý den mě bolel celý člověk. Teď to snad bude trochu jiné, přece jenom se už deset dní připravuju s mančaftem a říká se, že když to člověk má v noze, tak to jen tak neztratí," uvažoval Kadlec s úsměvem. "Na druhou stanu je jasné, že herní praxi nic nenahradí. Ale mistrovství je velká událost, musíme všichni jezdit, co to dá. Únava neúnava," líčil Kadlec odhodlaně.

Čtyři roky stará vzpomínka

Zároveň věřil, že mu návrat na trávník zpříjemní i pondělní výsledek. Kadlec ví, že vstupní zápas může další vývoj šampionátu hodně ovlivnit. A moc by si přál, aby se opakovala situace z před čtyř let, kdy reprezentační devatenáctka na mistrovství Evropy v Lichtenštejnsku Anglii porazila 3:0. "Takže proč bychom do toho i v pondělí nešli s optimismem?" smál se Kadlec. "Ne, budeme pokorní a musíme hrát poctivě zezadu, což byla vždycky naše silná zbraň. Počkáme si na jejich chyby, i Anglie je přemožitelná," věřil Kadlec.

Nestraší jej ani výsledky z přípravy, během níž "lvíčata" podlehla druholigovému Hradci Králové 2:4 a třetiligovému celku Bohemians Praha 1:3. "Nebyli jsme kompletní, i když ty výsledky samozřejmě nebyly dobré a hlavně jsme dostali spoustu gólů, což se tady nesmí opakovat. Ale bylo by mnohem horší, kdybychom v přípravě vyhráli 5:0 a 4:0 a tady první zápas nezvládli," upozornil Kadlec.

Reklama

Související témata: