Hlavní obsah

Hubník se o atraktivní angažmá rvát nemusí

PRAHA

Jako šéf týmu povede do boje fotbalové mladíky Roman Hubník, vedle útočníka Michala Papadopulose jeden ze dvou legionářů v celku, který dnes čeká vstup do mistrovství Evropy hráčů do 21 let proti Anglii. "Bude to vyrovnané, každý může porazit každého," netuší nový kapitán Hubník, kde hledat favorita celé vrcholné akce na nizozemských stadiónech.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Roman Hubník (nahoře) je novým kapitánem české jednadvacítky.

Článek

Zisk funkce on sám i celý tým draze zaplatil. Ze hry je dosavadní kapitán a parťák ze středu obrany Martin Latka. "Bez Latyho to bude těžké, umí to vyhecovat, bude chybět, ale musí to nakonec jít i bez něj," přemítá nad absencí slávisty, který nejen v dnešní bitvě mohl uplatnit dřívější zkušenosti z Premier League. Ale zranění ho na ME nepustilo. Hubník bude mít po boku zřejmě mladobosleslavského Milana Kopice.

Exolomoucký zadák bude ze stoperské dvojice tím zkušenějším. Prošel většinou mládežnických výběrů. "Tohle je vrchol, těším se," říká, ač kromě prvotní touhy po úspěchu na ME nemusí mít stejné cíle jako většina spoluhráčů. Ti bojují i o šanci vydolovat atraktivní angažmá v cizině. Pro Hubníka to není aktuální. "Měl jsem cíl, dostat se v zimě z Olomouce, to se povedlo," ohlíží se za vytouženým zimním odchodem z Hané. Namířil si to do FK Moskva.

S ruštinou si užil 

Na rozdíl od kolegů v týmu tak na ME vyrazil z rozehrané soutěže. V Rusku je liga v plném proudu. "Problém v klubu ale nebyl, věděli to dopředu," říká. Pevné místo v sestavě moskevského mužstva dosud nevybojoval, nemá tedy vlastně oč přijít. "Střídavě jsem hrál i stál jak v poháru tak v lize. Hlavně potřebuju zůstat zdravý a po mistrovství můžu bojovat o základní sestavu dál," připomíná a těší ho úroveň ruské ligy. "Je to něco jiného než u nás, fotbalově je to nesrovnatelné. I bydlení je dobré, poblíž stadiónu," líčí spokojeně.

Ztěžka bojoval jen s ruštinou, nezastihla ho totiž povinná výuka tohoto jazyka ve škole. "Už toho ale zvládám dost," podotýká, ač nemá od klubu učitele. Tím se mu stal krajan Tomáš Čížek. "Pomohl mi hodně, chodíme spolu i na golf a v zimě na bowling," nastiňuje náplň volna daleko od domova.

"Přítelkyně už za mnou v Rusku byla také, chystá se zase, ale samozřejmě až po mistrovství," připomíná vrcholnou akci, na níž by rád zůstal co nejdéle, i když proti českému týmu se před ní skoro vše spiklo. Zranění, prohry v přípravě... "Marodi nám nepřidají, trenér uričtě chtěl před šampionátem zkusit nejsilnější sestavu, nevyšlo to, ale myslím, že to půjde, ostrý start nás čeká až s Anglií," neláme si hlavu s nezdary v přátelácích před ME.

Reklama

Související témata: