Hlavní obsah

Podle Škorpila si jednadvacítka nezasloužila prohrát

ARNHEM

Česká fotbalová jednadvacítka vstoupila do mistrovství Evropy bezbrankovou remízou s Anglií v nizozemském Arnhemu. Angličan Lita zahodil v 87. minutě pokutový kop nařízený za ruku Hubníka a čeští mladíci si tak připsali ve skupině B první cenný bod. Ve čtvrtek se tým trenéra Ladislava Škorpila utká se Srbskem, které dokázalo brankou Dejana Milovanoviče porazit Itálii 1:0. Sám kouč byl po infarktovém závěru zápasu spokojený s výkonem svých svěřenců.

Článek

Trenéra českého výběru Ladislava Škorpila potěšil především výkon jeho mužstva, které se podle něj s Anglií poměřilo ve vyrovnané partii. "Mohl vyhrát ten i ten. Ale při těch dvou našich velkých neproměněných šancích a jedné nastřelené tyči bychom teď prohru pokládali za nespravedlivou," narážel Škorpil na to, že Angličané v 87. minutě neproměnili pokutový kop.

Pro Škorpila prý bylo nejpříjemnějším zjištěním, že mužstvo obstálo i přesto, že nastoupilo v ne zcela obvyklé sestavě. "I v tom složení jsme ale vytvořili tým a týmově to zvládli. Jistě k tomu přispěly i individuální výkony," řekl Škorpil.

"Je ale fakt, že podmínky v přípravě byly jako někde v Afghánistánu, byli jsme odkázaní vlastně jen na to, co uvidíme na tréninku," narážel Škorpil na skutečnost, že jeho tým před mistrovstvím sužovala velká marodka. Kvůli nerozehranosti nepostavil jinak stabilní oporu Michala Kadlece, levý bek pražské Sparty nehrál sedm týdnů kvůli zranění. "Jednou se na tréninku jevil tak, že by mohl nastoupit, pak to zase takové nebylo. Nakonec jsem se rozhodl pro jinou variantu."

Škorpila prý nestrašily nepovedené výsledky v přípravě, v níž jeho tým podlehl druholigovému Hradci Králové i třetiligovému týmu Bohemians Praha. "Ty přípravné zápasy se nesmí brát až tak vážně, zápasy musíme vidět vlastní optikou, ne pohledem nějakých funkcionářů či médií," poznamenal.

Přestože na tiskové konferenci po utkání už vystupoval s klidným výrazem, závěr zápasu jej viditelně rozrušil a při penaltě si prožil své. "Že Angličané penalty hodně trénovali? Dobře jim tak, kdyby to nedělali, třeba by je v zápasech proměňovali," uvedl Škorpil se svým typickým nadhledem.

Kolář si zřejmě už ve skupině nezahraje

Kouč nechtěl odhadovat, co pondělní nerozhodný výsledek může znamenat pro další vývoj skupiny. "Kalkulace jsou jen na vyplnění volného času, když člověk nemá co dělat. Říká se pokaždé, že důležité je první zápas neprohrát, což se nám nakonec povedlo," řekl Škorpil, kterého mohlo mrzet především to, že se hned v úvodu zápasu zranil ofenzivní hráč Daniel Kolář.

"Nechci si stěžovat, ale ten zákrok byl zřejmě za hranicí. Kolář má výron kotníku s otokem a mám obavy, že tohle zranění jej vyřadí z dalších dvou zápasů základní skupiny. Mohli bychom opravdu reprezentovat Červený kříž," povzdechl si český kouč.

Trenér Anglie Stuart Pearce litoval, že jeho týmu uniklo vítězství mezi prsty. "Jsme zklamaní, ale nebyli jsme dost dobří na to, abychom Čechy porazili," řekl Pearce, kterého dál pronásleduje penaltové prokletí. Bývalý zadák anglické reprezentace sám selhal v penaltových rozstřelech světového šampionátu (1990) i mistrovství Evropy (1996) proti Německu. V pondělí jej zarmoutil Lita, který tři minuty před koncem vůbec netrefil Zlámalovu branku po předchozí hře rukou kapitána Hubníka v pokutovém území.

Anglické jednadvacítce nepomohlo ani to, že Pearce v tréninku na penalty kladl velký důraz. "Je to škoda, ale co naděláme. Lita si na penaltu věřil, nesmíme ho zatratit. Naopak musíme dělat všechno pro to, abychom ho povzbudili a on byl do dalšího zápasu s Itálií zase psychicky nahoře," dodal Pearce.

Reklama

Související témata: