Hlavní obsah

Lvíčata propadla v Nizozemsku kouzlu cyklistiky

BERK EN DAL

V Nizozemsku, zemi cyklistice zaslíbené, propadli kouzlu kol i čeští fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let. A až v zemi tulipánů a větrných mlýnů skončí jejich evropský šampionát, možná se z některých hráčů stanou zdatní cyklisté. Vyjížďky na kolech v okolí hotelu v Berk en Dalu se totiž staly oblíbenou součástí jejich regenerace.

Článek

"Jsme první fotbalovou reprezentací, která kdy takhle skupinově vyjela na kolech. I kdybychom tady už nic nevyhráli, tenhle primát nám už nikdo vzít nemůže," prohlásil s úsměvem na rtech trenér Ladislav Škorpil, když měl ke svým hráčům proslov před dnešní dopolední půlhodinovou vyjížďkou. Sám se ale na kolo neposadil. "Mám své práce až dost," poukázal Škorpil na to, že ve čtvrtek Češi hrají druhý zápas základní skupiny proti Srbsku.

Mladí reprezentanti vyrazili na kola poprvé v úterý dopoledne, když hráči ze základní jedenáctky vyháněli z těl únavu po pondělním podvečerním zápasu s Anglií. Ve středu už se po asfaltových stezkách prohánělo kompletní mužstvo. "Je to lepší než jít někam vyklusávat. Člověk se příjemně odreaguje a je u toho i větší sranda," řekl záložník František Rajtoral.

Když se mladí reprezentanti chystali na projížďku, byli ve svém živlu. Rozvážný trenér Škorpil musel krotit jejich soutěživost. "Berte to tak, že je to jenom vyjížďka, a ne žádný závod. A nezapomeňte, že nemáte helmy," nabádal k opatrnosti. Někteří fotbalisté však dávali najevo, že v pelotonu chtějí být aktivní a nehodlají se alibisticky schovávat v hloubi pole.

"Někteří kluci jsou hodně rozverní, dost to hecuje třeba i fyzioterapeut Edwin Mahr. Oni se vidí jako někde na Tour de France. Cílové prémie se ale žádné nevypisují, protože ten pocit z vítězství je dostačující," smál se Rajtoral a vzápětí se hrnul k jednomu z připravených kol.

Kadlec se o vítězství rozdělil s Kleinem  

"Zase po sobě půjdeme pumpičkama jako na Závodu míru, bude to ostré," tvrdil před startem dnešní "etapy" na oko vážně fyzioterapeut Mahr, který většinou udává tempo celé skupině. V ní se objevili i někteří další členové realizačního týmu: Škorpil sice pozvání s díky odmítl, ale jeho asistent Martin Hřídel neodolal, stejně jako třeba masér Vladimír Kos.

Někteří hráči plánovali taktické varianty závodu. "Třeba Michal Papadopulos je na kole takový záludný, hází myšky a podobně. Takže ho musíme zavřít v balíku a pak mu nastoupit. Nebo ho necháme odjet, řekneme mu, že se zatáčí doleva a my to střihneme na pravou ruku," vykládal Rajtoral, jinak Papadopulosův největší parťák v mužstvu.

"Lvíčata" obkroužila dva pětikilometrové okruhy a ještě v prvním z nich zvolila uvolněné tempo. "Ale ten jeden kopec mi dal pěkně zabrat," vydýchával se brankář Zdeněk Zlámal. Druhý okruh už měl soutěžní parametry, do cílové rovinky u hotelu vtrhli jako první obránci Michal Kadlec s Martinem Kleinem. "Těžko říci, kdo vyhrál, nemám k dispozici snímky z fotofiniše. Asi se o to vítězství rozdělíme," uvedl Kadlec.

Reklama