Hlavní obsah

Lvíčata přišla v závěru o remízu se Srbskem

PRAHA/NIJMEGEN

Čeští fotbalisté do 21 let podlehli ve čtvrtek ve svém druhém utkání na mistrovství Evropy v Nizozemsku Srbsku 0:1. Svěřence trenéra Škorpila připravila o bod za bezbrankovou remízu až v samém závěru povedená hlavička Jankoviče.

Článek

Trenér Škorpil udělal proti zápasu s Anglií hned čtyři změny a do základní sestavy zařadil obránce Kadlece, středopolaře Kladrubského a útočnou dvojici Papadopulos, Fillo. Srbové měli v úvodu utkání víc ze hry, brankář Zlámal musel zlikvidovat střelu Smiljaniče, rána Milovanoviče cestu mezi tyče nenašla. Na druhé straně hlavičkoval Papadopulos jen těsně mimo tyč srbské branky po rohovém kopu českého týmu.

Po půlhodině hry, která příliš vzruchu nepřinesla, české lavičce zatrnulo, když gólman Zlámal likvidoval srbský průnik do šestnáctky penaltovým zákrokem, píšťalka polského sudího Maleka ale zůstala němá. Vzápětí vytáhl míč přes celé hřiště Fillo, nadějně vypadající akci ale zastavil s přihrávkou váhající Pudil. Čeští mladíci se závěrem poločasu převzali aktivitu, Pudilův průnik kolem srbského gólmana ale k brance nevedl, neujal se ani Jirsákův přímý kop z osmnácti metrů a Kladrubský namířil těsně mimo horní růžek srbské branky.

Zlámal tým držel, na hlavičku Jankoviče nedosáhl 

Na začátku druhé půle se z českých kopaček vytratila přesnost a Škorpilův tým až příliš jednoduše ztrácel míč, mimo mířily i centry na Papadopulose číhajícího před srbskou brankou. Podle představ se ale nedařilo ani soupeři a brankář Zlámal nemusel řešit ošemetnější situaci.

Češi byli blízko gólu v 65. minutě, kdy prověřil po povedené akci pozornost srbského brankáře Kladrubský, dorážku z ostrého úhlu pak nedokázal dopravit do sítě Pudil. Zlámal si poté poradil s jedovatou dělovkou Rakiče. Srbové mohli jít do vedení po minele Hubníka, Jankovič ale namířil vedle a vzápětí si s jeho střelou poradil Zlámal. Českým barvám nepomohli v závěru k gólu ani střídající Blažek s Rajtoralem, naopak při stupňovaném tlaku Srbů se dokázal pouhých dvacet sekund před koncem nastaveného času prosadit hlavou po centru Smiljaniče Jankovič.

Srbský tým si druhým vítězstvím na turnaji zajistil postup do semifinále, česká jednadvacítka bude o elitní čtveřici bojovat v neděli s Itálií. „Výsledek je smutnější než výkon. Vždy hrajeme na vítězství, z hlediska výsledku ale musíme respektovat kvalitu srbského celku. V neděli uděláme vše pro to, abychom Italy přehráli,“ uvedl po utkání v rozhovoru pro Českou televizi trenér Škorpil.

ME fotbalistů do 21 let - skupina B
Česko - Srbsko 0:1 (0:0)
Branka: 90+3. Jankovič. Rozhodčí: Malek (Pol.) - Onita (Rum.), Eyisoy (Tur.). ŽK: Kadlec, Jirsák, Pudil, Fillo - Milovanovič. Diváci: 7000.
ČR: Zlámal - Kaufman, Hubník, Kopic, Kadlec - Kladrubský, Jirsák, Švec, Pudil - Papadopulos (74. Blažek), Fillo (88. Rajtoral). Trenér: Škorpil.
Srbsko: Kahriman - Rukakina, Ivanovič, D. Tošič, Kolarov - Jankovič, Milovanovič, Babovič (66. Basta), Smiljanič, Z. Tošič - Mrdja (46. Rakič). Trenér: Djukič.

Reklama

Související témata: