Hlavní obsah

Lvíčata si krátila dlouhou chvíli před klíčovým duelem na parníku

MAASBOMMEL

Na dvoupatrovém parníku Jan Hertog II zahoukala siréna a mohutná loď se vydala na hodinovou plavbu po jezeře Maasbommel u Nijmegenu. V sobotním nizozemském dopoledni by to nebylo nic zvláštního, kdyby se ale na přídi a horní palubě neuvelebili netradiční hosté: čeští fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let, kteří si v sobotu na lodi krátili dlouhou chvíli před nedělním klíčovým zápasem na evropském šampionátu proti Itálii.

Článek

"Je to příjemné zpestření. Přece jenom jsme tady už docela dlouho, takže každou podobnou změnu režimu vítáme. A nikomu se navíc ani neudělalo blbě," usmíval se záložník Martin Fillo.

Vedení týmu pro své hráče často hledá různé formy rozptýlení: v týdnu zařadilo do přípravy neobvyklé vyjížďky na kolech, v sobotu zase výlet parníkem. "Ale na atmosféře už je trochu znát, že má každý v hlavě ten důležitý nedělní zápas s Italy," naznačil Fillo, že bezstarostné legrácky už jdou trochu stranou. Plzeňský ofenzivní hráč ale v neděli půjde jen na tribunu, protože má trest za dvě žluté karty.

"Kdopak asi dneska na lodi šéfuje," ptal se útočník Michal Papadopulos, než z mola vkročil do útrob lodi. "Přece já," odpovídal se smíchem jeho věrný parťák František Rajtoral. "Tak to nikam nejedu, ještě půjdeme ke dnu," odvětil věčně rozesmátý Papadopulos.

Mladí reprezentanti nejdříve zvědavě prozkoumali první patro lodi, kde v blízkosti baru našli příjemné posezení u kávy. Pak po schůdcích vyběhli na horní nekrytou palubu, kde strávili většinu plavby. Rajtoral s Papadopulosem se hned hrnuli do kapitánské kabiny.

Její skutečný šéf pak fotbalistům nabídl, ať se postaví za kormidlo. Záložník Rajtoral neváhal, hned si na hlavu posadil modrou námořnickou čepici, dlouhý kapitánský kabát a ještě k očím přiložil dalekohled. "Ještě si dej přes oko pásku a budeš za piráta," dobíral si Rajtorala kouč Ladislav Škorpil.

Buďto vítězství, nebo cesta domů 

Když loď odrazila od břehu, nový kapitán Rajtoral ještě do mikrofonu hlásal: "Přeji celé posádce příjemnou plavbu." Vzápětí za ním přišli další spoluhráči a na jezeře se bavili tím, že do amplionů přes mikrofon pouštěli známé hlášky z korupční aféry, které do divadelní hry přenesli Jiří Lábus s Petrem Čtvrtníčkem. "Kluci to mají nahrané na mobilu a pouštěli to do mikrofonu, docela se s tím vyblbli. A také se fotili v kapitánově saku," popisoval Fillo.

Po necelé hodině parník dorazil zpět do místa vyplutí. Na přídi všechno bedlivě kontroloval kouč Škorpil, s tradičním nadhledem sledoval i to, že loď "zaparkovala" až na druhý pokus. "Kdybych to řídil já, tak se to stát nemůže," přisadil si kapitán týmu Roman Hubník.

Jakmile loď přirazila k molu, hráči hned spěchali do přistaveného autobusu, odkud zamířili na třicetikilometrovou zpáteční cestu do Berk en Dalu, kde výprava sídlí. Po obědě reprezentanti odpočívali v hotelu, chvíli před šestou hodinou odpolední se pak zase naskládali do autokaru, který je odvezl k předzápasovému tréninku do Arnhemu.

V neděli tam českému týmu půjde o všechno. Itálii musí bezpodmínečně porazit, jinak pro něj šampionát předčasně skončí.

Reklama