Hlavní obsah

Škorpil: Úspěchem pro nás bude i olympijská baráž

ARNHEM

Fotbalová reprezentace do jednadvaceti let v Nizozemsku stojí před klíčovou nedělní bitvou s Itálií, která rozhodne o tom, zda si mužstvo kouče Ladislava Škorpila prodlouží pobyt na evropském šampionátu.

Článek

Před posledním utkáním základní skupiny s Itálií se před Čechy rýsují tři varianty: pokud "squadru azzurru" neporazí, s mistrovstvím se rozloučí jako poslední celek skupiny B. Výhra s určitostí zajistí třetí místo a účast v baráži o olympiádu, za jistých okolností také druhou pozici a postup do semifinále šampionátu.

Kouče Škorpila by potěšilo, kdyby se mužstvo prosmýklo aspoň do baráže. "Jakékoli setrvání na mistrovství do příštího týdne bych považoval za dílčí úspěch," připomněl Škorpil na sobotní tiskové konferenci v Arnhemu skutečnost, že případný souboj celků z třetích míst o olympiádu se uskuteční až příští čtvrtek.

Český kouč doufal, že jeho tým v neděli večer na stadiónu Gelredome naváže na předchozí dva zápasy se Srbskem a Anglií, v nichž ale Češi pokaždé vyšli střelecky naprázdno. "Když nepostoupíme, ale zopakujeme výkony z posledních utkání, tak si budeme moci říci, že jsme se našeho úkolu na mistrovství zhostili se ctí," uvažoval Škorpil.

Mladící spoléhají na srbské náhradníky 

Hráči zůstávají sebevědomí, stále věří, že přímá cesta mezi nejlepší čtyřku není úplně zavřená. "Nejlepší by bylo, kdybychom porazili Italy a šli přímo do semifinále," přiblížil brankář Zdeněk Zlámal postupovou matematiku, podle které by Češi vklouzli mezi elitní kvarteto v případě výhry nad Itálií a Anglie zároveň v souběžně hraném utkání neporazila lídra skupiny a už jistého postupujícího Srbsko.

Český tým hledí především k vlastnímu zápasu, ale pokud by se jeho duel vyvíjel příznivě, "lvíčata" by k druhému místu potřebovala, aby Srbsko ve druhém duelu neprohrálo. Pokud by se tak stalo, Češi by Anglii vystřídali na druhém místě. "Srbsko možná nenastoupí úplně kompletní, ale na druhou stranu se představí hráči, kteří se budou chtít ukázat a říct si o šanci v základu. Stačí vzpomenout na zápas českého týmu na evropském šampionátu v Portugalsku proti Německu," upozornil Škorpil na památný duel, v němž čeští náhradníci před třemi lety zvládli vítězný obrat a poslali Němce ze skupiny předčasně domů.

Nálada v českém týmu byla v sobotu už daleko lepší než těsně po čtvrteční prohře 0:1 se Srbskem, kdy Češi inkasovali až v třetí minutě nastaveného času, těsně před koncem. Čeští mladíci v pátek večer nejdříve za desetitisícový úplatek "vyhecovali" kustoda Františka Čížka, aby shodil svůj léta pěstovaný mohutný knír. A v sobotu dopoledne relaxovali tím, že se vydali asi na hodinovou projížďku po jezeře na parníku.

Tam sice chyběl útočník Jan Blažek, ale jeho start v nedělním zápase podle všeho není ohrožen. "Něco na něj leze, ale když jsem se ptal, o co jde, tak jsem se nic nedozvěděl. Choroba je asi v takovém zárodku, že se ji zřejmě ještě ani ještě nepodařilo diagnostikovat," žertoval Škorpil.

Defenziva přestřílela útok 

Jeho svěřenci v podvečer na stadiónu Gelredome strávili na předzápasovém tréninku něco málo přes hodinu. Mohli si zvykat na netradiční prostředí, protože mohutná střešní konstrukce nad stadiónem byla zatažená.

"Organizátoři prý na sobotní večer čekali velké deště, ale v neděli během utkání má být střecha opět roztažená," uvedl tiskový mluvčí reprezentace Vít Pavlusek. "Ale kdyby byla střecha zavřená, tak tady asi lidi udělají pěkný hukot. Jinak je to v pohodě, míče se mi sice ve světlech trochu ztrácely, ale není to velký problém," podotkl brankář Zlámal.

Vrcholem tréninku, kterého se bez úlev zúčastnil i Blažek, byla závěrečná hra na dvě branky na polovině hřiště. V prestižním souboji na sebe narazili obránci a defenzivní hráči proti útočnějším typům. Výsledek byl symbolický, zadáci vyhráli o gól díky rozhodující trefě Martina Kleina a jako by tím jen prohloubili tápání českých střelců, kteří na turnaji zatím mlčí.

"Hloupí beci zase vyhráli," trefoval se do spoluhráčů obránce Michal Kadlec a ještě s vítězným týmem pózoval na společné fotografii. "Asi si mysleli, že je to kvalifikovalo do základní sestavy pro nedělní zápas," komentoval to Škorpil. "Ale snad je i z toho vidět, jaká je v týmu atmosféra," dodal už vážněji.

Reklama