Hlavní obsah

Škorpil u jednadvacítky skončil, jeho nástupcem je Lavička

PRAHA

Vedení fotbalového svazu se na jednání výkonného výboru shodlo, že trenér Ladislav Škorpil nebude dál připravovat reprezentační jednadvacítku. Jeho nástupcem se stane Vítězslav Lavička, který má do 15. července sestavit nový realizační tým. Po jednání výkonného výboru to řekl místopředseda svazu Vlastimil Košťál. Škorpil skončil u reprezentační rezervy jen krátce poté, co s týmem neuspěl na mistrovství Evropy v Nizozemsku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Vítězslav Lavička

Článek

Po dvou porážkách a jedné remíze obsadili čeští mladíci na evropském šampionátu v základní skupině poslední místo a turnaj museli předčasně opustit. U týmu působil ve dvou po sobě jdoucích kvalifikačních cyklech počínaje rokem 2004; napoprvé se na závěrečný turnaj s týmem neprobojoval přes barážový souboj s Německem, nyní propadl v Nizozemsku. Pod jeho vedením sehrál tým 37 oficiálních zápasů s vyrovnanou bilancí 12 výher, 13 remíz a 12 porážek.

Nástupce byl schválen jednomyslně

Škorpil napodobil také svého předchůdce Wernera Ličku, který nezvládl baráž v závěru roku 2003. Naproti tomu dva předchozí týmy měly pod vedením Karla Brücknera a Miroslava Beránka úspěch. V roce 2000 přivezl tým stříbrné medaile, o dva roky později se parta kolem Petra Čecha stala dokonce mistrem Evropy.

"Pan Škorpil předložil zprávu, která zhodnotila celý cyklus, ale smlouva mu nebyla prodloužena. Jednomyslně byl schválen jako jeho nástupce Vítězslav Lavička, s nímž jsem měl již dříve dohodu," uvedl Košťál.

Lavička v posledních letech působil ve Slovanu Liberec, kde ale letos na konci jara na vlastní žádost skončil. Mezitím odmítl Jablonec, Mladou Boleslav i Plzeň, ale nabídce trénovat reprezentaci do 21 let už neodolal.

Zkušenost a nová výzva pro Lavičku

"Nabídku jsem dostal hned při prvním kontaktu s lidmi ze svazu. Musím říct, že si jí velmi vážím. Vzal jsem si pár dní na rozmyšlenou a nakonec rád přikývl," uvedl v rozhovoru s ČTK Lavička s tím, že k definitivní dohodě došlo v minulých dnech. "Rozmýšlel jsem se ještě mezi několika nabídkami na klubové úrovni, ale práce u jednadvacítky mě oslovila nejvíc," pokračoval čtyřiačtyřicetiletý kouč.

Nabídku akceptoval také proto, že si chtěl vyzkoušet něco nového. "Bude to úplně jiná práce než v klubu. Je to pro mě zkušenost a nová výzva, další posun v mé trenérské kariéře," řekl Lavička.

Koučovat jednadvacítku pro něj prý bude i velká čest. "Proto se budu snažit společně s týmem lidí okolo i samotnými hráči odvést co nejkvalitnější práci," uvedl český trenér. Své nové spolupracovníky ještě vybrané nemá. "Tato otázka se bude řešit na naší další schůzce s vedením svazu. Zatím jsem ještě nikoho neoslovil, je to příliš čerstvé," dodal Lavička.

Reklama