Hlavní obsah

Nový tým "lvíčat" bude stát na základech stříbrné dvacítky

Hned osm hráčů, kteří v červenci přivezli stříbrné medaile ze světového šampionátu do 20 let v Kanadě, se objevuje ve výběru nově se tvořící reprezentace do jednadvaceti let. Tým vedený koučem Vítězslavem Lavičkou čeká premiéra 22. srpna v přípravném utkání ve Skotsku a už v září "lvíčata" vstoupí do evropské kvalifikace. Cíl mladíků je jasný: postoupit na šampionát, který v roce 2009 uspořádá Švédsko.

Článek

Jádro jednadvacítky budou tvořit hráči ze stříbrné dvacítky, kouč Lavička na Skotsko povolal obránce Jana Šimůnka, Marka Suchého, Ondřeje Kúdelu a Lukáše Kubáně, mezi záložníky figurují Petr Janda s Lubošem Kaloudou a mezi útočníky Marek Střeštík s Tomášem Pekhartem. A to v mužstvu ještě chybí kanonýr Martin Fenin, kterého v úterý do seniorské reprezentace premiérově povolal Karel Brückner, gólman Radek Petr a stoper Ondřej Mazuch. Ti se zase po dohodě s Lavičkou budou soustředit na své povinnosti v nových italských klubech Parmě, respektive Fiorentině.

Například Šimůnek, jenž v pondělí přestoupil ze Sparty do Wolfsburgu, ale ve výběru nechybí. "Měl by být totiž jedním ze základních stavebních kamenů, proto jsme jej v nominaci nechali," vysvětlil Lavička na úterní tiskové konferenci. "Snažili jsme se vycházet z toho, jak si počínala dvacítka v Kanadě. Navíc jsme doplnili i hráče z minulé jednadvacítky a také ještě mladší, kteří už ale mají patřičnou výkonnost," připomněl Lavička pozvání teprve osmnáctiletého ostravského beka Radima Řezníka.

Z jednadvacítky, která na červnovém mistrovství Evropy v Nizozemsku nepostoupila ze základní skupiny a tehdejšího trenéra Ladislava Škorpila vystřídal právě Lavička, se v novém výběru udrželi brankář Milan Švenger, záložníci František Rajtoral s Michalem Švecem a útočník Martin Fillo. Hodně zkušeností z týmu "lvíčat" má i záložník Mario Holek, ten ale o šampionát v Nizozemsku přišel kvůli poraněnému kotníku. Lavička by ještě mohl využít i útočníka Jana Blažka, svého nedávného svěřence z Liberce, ale toho zase na prahu sezóny sužují svalové problémy. Jinak by také zřejmě v nominaci nechyběl.

Lavička chce vsadit na týmové pojetí 

Duel ve Skotsku bude pro jednadvacítku jediným testem před blížící se kvalifikací a Lavička trochu lituje toho, že nebude mít víc šancí na zkoušení. "Nedá se nic dělat, budeme se snažit ten tým sestavit a připravit tak, abych na kvalifikaci byli dobře připravení," podotkl Lavička. "Podle jmen vypadá výběr silně, ale budeme pracovat především na tom, aby z něj byl jednolitý tým," vytýčil si před sebe prvotní cíl Lavička, který bude v přípravě využívat i mentálního trenéra Dragana Vujoviče. To je v českých reprezentačních výběrech úplná novinka.

Jednadvacítka se sejde tuto neděli večer po skončení ligových zápasů přímo na ruzyňském letišti, odkud v pondělí ráno nabere směr Glasgow. Zápas se hraje v úterý ve Falkirku od 20:30 SELČ.

Lavičkův tým se pak v kvalifikaci utká ve druhé skupině s Tureckem, Ukrajinou, Arménií a Lichtenštejnskem, první zápas se uskuteční 8. září v Arménii. Z deseti skupin postoupí do play-off hraného na dvě utkání vítězové a dále pak čtyři nejlepší týmy z druhých míst. Sedm mužstev si zajistí postup na mistrovství, účast už má jistou pořádající Švédsko.

Nominace:
Brankáři: Diviš (Slavia Praha, 0 startů v jednadvacítce/0 branek), Lindr (Hradec Králové, 0/0), Švenger (Sparta Krč, 0/0),
obránci: Cigánek (Baník Ostrava, 0/0), Kubáň (1. FC Brno, 0/0), Kúdela (Sparta Praha, 0/0), Suchý (Slavia Praha, 0/0), Řezník (Baník Ostrava, 0/0), Šimůnek (Wolsfsburg, 1/0),
záložníci: Holek (1. FC Brno, 9/0), Janda (Slavia Praha, 3/0), Jungr (České Budějovice, 0/0), Kalouda (1. FC Brno, 0/0), Mišinský (Baník Ostrava, 0/0), Rajtoral (Baník Ostrava, 9/0), Švec (Slavia Praha, 7/0),
útočníci: Fillo (Viktoria Plzeň, 11/1), Pekhart (Tottenham Hotspur, 0/0), Střeštík (1. FC Brno, 0/0).

Reklama