Hlavní obsah

Rakušané přišli o kapitána Ivanschitze

VÍDEŇ

Rakouští fotbalisté nastoupí k přípravnému utkání proti České republice příští středu ve Vídni bez svého kapitána Andrease Ivanschitze. Záložník Panathinaikosu Atény kvůli zranění chybí v nominaci, kterou v pátek zveřejnil trenér Josef Hickersberger. Jediným nováčkem je dvacetiletý útočník Werderu Brémy Martin Harnik.

Článek

Ivanschitz za dva a půl roku nevynechal ani jeden z dvaceti mezistátních zápasů. Na začátku srpna si však vážně poranil koleno a bude dva měsíce mimo hru. Všechny ostatní opory bude mít trenér k dispozici. Kapitánskou pásku převezme spoluhráč Radoslava Kováče ze Spartaku Moskva Martin Stranzl.

Nováček Harnik trenéra zaujal na mistrovství světa do 20 let v Kanadě, kde mladí Rakušané postoupili až do semifinále, v němž prohráli právě s českým týmem. V Brémách hrál zatím většinou jen za amatérskou rezervu, ale ve středu nastoupil jako náhradník v předkole Ligy mistrů proti Dinamu Záhřeb.

Harnik má velkou budoucnost

Experti mu předpovídají velkou budoucnost a Hickersberger si zřejmě chce pojistit, aby mu ho nevyfoukli Němci. Harnik má totiž díky německé matce dvojí občanství. "Je hodně rychlý, má tah na branku, takové hráče potřebujeme. A není moc Rakušanů, kteří mají šanci hrát Ligu mistrů," komentoval Hickersberger příchod nováčka na dnešní tiskové konferenci.

Z rakouské dvacítky byl povolán také její kapitán Sebastian Prödl. Trenér znovu pozval i Jürgena Patocku, který má na kontě jen jediný mezistátní zápas. Stoper vídeňského Rapidu je s výškou 192 centimetrů předurčen pro hlídání Jana Kollera.

Ve výběru je i útočník s bosenskými kořeny Sanel Kuljic z Austrie Vídeň, který dal ve čtvrtek v Poháru UEFA Jablonci dva góly. Král střelců z roku 2006 je po návratu ze švýcarské ligy opět při chuti. V šesti ligových zápasech se trefil čtyřikrát.

Starosti okolo brankáře

Hickersbergerovi dělá starosti místo brankáře. Dosavadní jednička Jürgen Macho se totiž v Kaiserslauternu dostala do role náhradníka. Přednost tak prý dostane Alexander Manninger ze Sieny, přestože italská liga ještě nezačala. "Kdo nebude pravidelně hrát, nemá v mužstvu pro Euro místo," pohrozil trenér.

Pro Rakušany je zápas s českými fotbalisty pokračováním přípravy na mistrovství Evropy, jehož jsou spolupořadatelem. Letos ještě ani jeden z pěti zápasu nevyhráli. Na kontě mají remízy s Maltou, Ghanou a Paraguayí a prohry 0:1 ve Francii a doma se Skotskem.

Středeční zápas s Českou republikou začne ve 20:30 a řídit ho bude španělský rozhodčí Eduardo Iturralde Gonzalez. Hostitelé prodali už více než 14 tisíc vstupenek.

Rakouská nominace:
brankáři: Jürgen Macho (Kaiserslautern, 11 mezistátních zápasů/0 branek), Alexander Manninger (Siena, 21/0), Helge Payer (Rapid Vídeň, 12/0),
obránci: Christian Fuchs (Mattersburg,9/0), Martin Hiden (Rapid, 42/1), Andreas Ibertsberger (Freiburg, 10/1), Markus Katzer (Rapid/9/0), Jürgen Patocka (Rapid, 1/0), Sebastian Prödl (Sturm Graz, 2/0), Joachim Standfest (Austria, 21/1), Martin Stranzl (Spartak Moskva, 39/2),
záložníci: Rene Aufhauser (Salcburk, 41/9), Christoph Leitgeb (Salcburk, 11/0), Michael Mörz (Mattersburg, 7/0), Thomas Prager (Heerenveen, 9/1), Klaus Salmutter (Sturm, 1/0), Jürgen Säumel (Sturm, 4/0),
útočníci: Martin Harnik (Werder Brémy, 0/0), Sanel Kuljic (Austria, 13/2), Roland Linz (Boavista Porto, 25/5).

Reklama