Hlavní obsah

Jednadvacítka bude ve Skotsku postrádat tři opory

PRAHA

Hned tři vynucené změny musel udělat v nominaci na úterní přípravný zápas ve Skotsku nový trenér české fotbalové reprezentace do 21 let Vítězslav Lavička. Z původního výběru vypadli slávisté Marek Suchý a Petr Janda, utkání vynechá i obránce a další vicemistr světa do 20 let Jan Šimůnek, který dostal čas na aklimatizaci po přestupu ze Sparty do Wolfsburgu.

Článek

Lavička místo nich povolal kladenského záložníka Bořka Dočkala, obránce Lukáše Pazderu ze Zlína a jihlavského beka či středopolaře Theodora Gebreselassieho.

Nového trenéra výběru do 21 let sice mrzí, že nebude moci využít tři opory týmu "lvíčat", ale chtěl prý vyjít vstříc klubům. "Dospěli jsme k takovému rozhodnutí po vzájemné dohodě, je to věc kompromisu. Například u Suchého s Jandou jsme zohlednili jejich momentální vytíženost, navíc Slavii brzy čeká velmi důležitá odveta předkola Ligy mistrů s Ajaxem," řekl v pátek ČTK Lavička.

"U Šimůnka jsme zase dali přednost tomu, aby se zabydlel v novém působišti. Měl toho teď hodně a měl by se v první řadě zaměřit na klubové povinnosti," dodal Lavička.

Utkání ve Skotsku bude pro jednadvacítku jediným testem před zářijovým vstupem do evropské kvalifikace. Lavička sice v přípravě chtěl postavit co možná nejsilnější tým, ale situaci bral s nadhledem. "Zase se nám nabízí možnost vyzkoušet nové hráče," podotkl Lavička, který u mužstva vystřídal Ladislava Škorpila.

Jednadvacítka se sejde v neděli večer v Praze poté, co si hráči splní své ligové povinnosti. Výprava odlétá do Skotska v pondělí ráno, zápas se hraje v úterý od 20:30 ve Falkirku.

Reklama