Hlavní obsah

Jednadvacítka načne pod vedením Lavičky novou etapu ve Skotsku

Novou etapu v úterý načne česká fotbalová reprezentace do jednadvaceti let. Tým lvíčat, který po Ladislavu Škorpilovi převzal kouč Vítězslav Lavička, ve Skotsku otestuje výkonnost před zářijovým vstupem do evropské kvalifikace. Cíl sestavy, která se bude opírat o kostru výběru stříbrných medailistů z mistrovství světa do 20 let, je jasný - postup na mistrovství Evropy do Švédska v roce 2009.

Článek

Duel ve skotském Falkirku bude pro jednadvacítku jedinou přípravou před kvalifikačními boji a českým trenérům komplikuje situaci skutečnost, že neuvidí v akci nejsilnější možný výběr. Mimo hru zůstala z nejrůznějších důvodů řada opor v čele s vicemistry světa Šimůnkem, Suchým, Jandou, Petrem, Mazuchem či Feninem. "Musíme se s tím vypořádat. Zase se nám na druhou stranu nabízí možnost vyzkoušet další hráče," řekl Lavička pro ČTK.

Reprezentační kouč ještě v neděli pozdě večer po srazu v Praze musel udělat jednu vynucenou změnu v nominaci. Zranění kotníku nepustilo do Skotska českobudějovického obránce Michala Šmída, který měl nahradit svého spoluhráče Marka Jungra. Lavička tak nakonec povolal libereckého obránce Jana Poláka, s nímž se dobře zná ze společného působení ve Slovanu.

Lavička: Rozhodně máme na co navazovat

Jednadvacítka prý bude chtít navázat na práci, kterou odvedl o rok mladší výběr na nedávném mistrovství světa v Kanadě. I proto Lavička pozval řadu hráčů, za asistenty si navíc vybral Miroslava Soukupa, strůjce stříbrné jízdy, o brankáře se i u "lvíčat" bude starat Petr Kouba. "Chceme zachovat kontinuitu, rozhodně máme na co navazovat," uvedl Lavička, který nehodlá nic podcenit už v úterní přípravě ve Skotsku. "Půjdeme do toho s plnou odpovědností. Kluci sice mají v nohách víkendové ligové zápasy, ale věřím, že náš první zápas dopadne úspěšně," dodal.

Lavička sice nebude mít k dispozici některé z předpokládaných tahounů mužstva, ale zase bude moci využít hráče, kteří už mají zkušenosti z předchozího výběru do jednadvaceti let. To se týká třeba brankáře Švengra, záložníků Rajtorala, Švece, Holka či útočníka Filla. Všichni se kromě Holka zúčastnili i červnového ME v Nizozemsku.

Zápas mezi skotskou jednadvacítkou a českým výběrem začíná v úterý ve Falkirku ve 20:30 SELČ.

Reklama

Související témata: