Hlavní obsah

Češi chtějí odstartovat novou sezónu útočně

VÍDEŇ

Českou fotbalovou reprezentaci čeká přátelské utkání ve Vídni s domácím výběrem a svěřenci Karla Brücknera by rádi odstartovali podzimní část sezóny lépe než před rokem. Tehdy prohráli v srpnu se Srbskem 1:3 a v září proti Dánsku v závěru zachraňovali remízu 1:1. „Je pravda, že nám tyto zápasy moc nejdou. Loni jsme ale měli úspěšný podzim,“ připomněl výhry na Slovensku a proti Walesu Brückner. Ten před kvalifikací ME naordinuje týmu ofenzivní taktiku.

Článek

Útočná fáze byla největším problémem týmu v nevydařené jarní části kvalifikace, ale Karla Brücknera může těšit zlepšená forma dvojice Milan Baroš - Jan Koller. Monacký dlouhán v posledním kole francouzské ligy vstřelil dva góly Sochaux. Problémy se střílením branek mají ovšem svěřenci Josefa Hickersbergera, naposledy se trefil koncem března Aufhauser proti Ghaně. „My také máme problémy se střílením branek. Chceme tohoto zápasu využít, abychom v útočné fázi prezentovali zlepšení. Koncovka byla vždycky naše dominanta,“ uvedl trenér na úterní tiskové konferenci ve Vídni.

Karel Brückner udělal v nominaci na Rakousko několik změn, o vzrušení se postaral dodatečným povoláním Marka Matějovského. Ředitel Mladé Boleslavi Jaromír Šeterle následně kouče v tisku napadl, že je nekompetentní a že lže. „Těmto názorům, invencím nebo arogancím se lze jen pousmát. Je to hloupost," cituje ČTK Brücknerova slova před odletem do Vídně.

Nováček Fenin by měl hrát poločas

Po vzájemné domluvě trenér nechal doma stabilní oporu Marka Jankulovského i zraněného kapitána Tomáše Rosického, po roce povolal ex-slávistu Karla Pitáka a premiérovou pozvánku dostal teplický mladíček Martin Fenin. Ten se s Rakouskem utkal na nedávném mistrovství světa do 20 let v Kanadě a dokonce mu vstřelil gól. Z rakouské dvacítky by měli nastoupit obránce Prödl a útočník Brém Harnik. „Chceme se především zaměřit na svůj výkon. Nepodceníme soupeře, ale tentokrát se budeme soustředit na sebe. Fenin by měl odehrát poločas,“ řekl Brückner.

Rakousko jako spolupořadatel mistrovství Evropy pro příští rok hledá optimální sestavu, český výběr si otestuje formu před nadcházejícími kvalifikačními boji. Češi hrají 8. září v San Marinu, o čtyři dny později přivítají v Praze na Letné Irsko.

Utkání před zraky obou prezidentů - rakouského Heinze Fischera a českého Václava Klause - začne ve 20:30, jako hlavní ho rozhoduje španělský sudí Eduardo Iturralde Gonzales. Přátelský zápas vysílá jen rakouská ORF, české stanice práva nezakoupily. Sport.cz vám ze zrekonstruovaného stadiónu Ernsta Happela přinese podrobnou on-line reportáž.

Předpokládané sestavy:
Rakousko: Manninger - Standfest, Prödl, Stranzl, Fuchs - Prager, Mörz, Aufhauser, Leitgeb - Harnik, Kuljic.
ČR: Čech - Ujfaluši, Kováč, Rozehnal, Grygera - Polák, Jarolím, Galásek, Plašil - Koller, Baroš.

Reklama

Související témata: