Hlavní obsah

Ujfaluši: Cítím se unavený, ale na zápas jsem nažhavený

Fotbalový obránce Tomáš Ujfaluši si zahraje proti Rakousku první ostrý zápas sezóny, jeho Fiorentinu start italské ligy teprve čeká. Na středeční přípravu české reprezentace se ale těší, Rakousko považuje jako dobrý test před souboji v kvalifikaci ME. O přípravě na zápas vykládal Ujfaluši v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Máte za sebou letní tréninkový dril ve Fiorentině. Ve středu vás v dresu českého týmu proti Rakousku čeká první ostrý zápas sezóny. Jak jste připravený?

Cítím se unavený. Mám za sebou hodně tréninků. Během celé přípravy se mimořádně hodně běhalo a posilovalo. Teď už jsme pomalu najížděli na zápasový rytmus. Já však stejně kvůli kartám z minulé sezóny nemohu hrát první zápas, proto jsem rád, že mohu být na reprezentačním utkání.

Některé kluby mají přípravu zpestřenou výšlapy do hor, raftingem a jinými aktivitami. Týkalo se to i vašeho klubu?

Ne. Nic takového. Bylo to vyložené běžecké a posilovací přípravné období. Ale nedělá mi to problém. Od přestupu do Itálie jsem na sobě pocítil, že jsem se zlepšil silově i fyzicky. Z tohoto pohledu se cítím velmi dobře a tento tvrdý fyzický dril mi prospívá.

Není nepříjemné jít do prvního ostrého zápasu z tréninkového procesu?

Už jsme absolvovali přípravná utkání, tělo je zvyklé, i když v této fázi je pochopitelně trošku unavenější. Ale měl jsem dostatek času, abych si odpočinul a vše načasoval k zápasu.

Neuvažoval jste jako Marek Jankulovski z AC Milán, že byste zápas vynechal?

Ne. Moc jsem se těšil. Kdybych byl zápasově vytíženější nebo třeba změnil klub a začínal v novém prostředí, pak bych o tom možná přemýšlel. Ale protože nebudu hrát první zápas v italské lize, bude to pro mě náhrada za souboje s Empoli. Jsem patřičně nažhavený.

Vnímáte souboj s Rakouskem jako dostatečný test pro pokračování kvalifikace?

Naším cílem je postup na mistrovství Evropy. A tohle je souboj s pořádajícím týmem, který se chce ukázat. Nás čeká San Marino a Irsko. Ten druhý zápas bude podle mého soudu klíčový. Každý už hledí k tomuhle duelu. Já věřím, že se Tomáš Rosický uzdraví a budeme v kvalifikaci kompletní. Tohle je dobrý test vyzkoušet další varianty.

Navléknete při absenci Tomáše Rosického kapitánskou pásku?

Byli jsme zvoleni dva zástupci kapitána. Já a brankář Petr Čech. V poslední přípravě s Dánskem jsem měl pásku já, teď ji navlékne Petr. Není to přece tak, že by ji musel mít hráč v poli. Pokud chce komunikovat s rozhodčím a jedná slušně, není páska důležitá.

Reklama

Související témata: