Hlavní obsah

Lavička hledal přes porážku pozitiva

FALKIRK

Nově se tvořící fotbalová reprezentace do 21 let sice prohrála v úterý ve Falkirku se svými skotskými vrstevníky 0:1, ale její kouč Vítězslav Lavička, který měl u týmu premiéru, hledal v utkání především pozitiva.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér jednadvacítky Vítězslav Lavička

Článek

„Nebyli jsme kompletní, několik hráčů se omluvilo, především borci ze stříbrné dvacítky, kteří budou tvořit základ týmu pro kvalifikaci na mistrovství Evropy 2009. V každém případě to byla hodně prospěšná prověrka a kvalitní test s velmi silným soupeřem. Se samotným výsledkem určitě spokojen nejsem, ale bylo dobře, že jsme si prověřili možnost zapracování nových hráčů,“ uvedl Vítězslav Lavička.

„Rychlá branka nám poněkud sebrala dech. Většinu zápasu jsme sice byli aktivní, ale soupeř hrál velmi organizovaně a my už jsme se do šancí dostávali jen velmi obtížně,“ ohlédl se kouč za utkáním.

Lavičkovi chyběli důležití hráči

Nechtěl také říci, který z hráčů z těch, kteří v původní nominaci nebyli, ho zaujal natolik, aby mu dal šanci i v zářijové kvalifikaci v Arménii a doma s Lichtenštejnskem. „Takhle rychle po utkání to po mně nechtějte. Nejprve si ten zápas chceme pečlivě rozebrat s kolegy. Určitě tu ale takoví byli. Vždycky je dobré mít širší výběr,“ vysvětlil Lavička. Chyběli mu především Šimůnek, Janda, Suchý, Jungr a samozřejmě i kanonýr Fenin, s nímž ale počítá trenér Brückner pro kvalifikaci ME 2008.

„V hráčích je velký potenciál. Půjde o to, vytvořit z nich tým. Nevidím v tom velký problém, týmový duch v tomto mužstvu určitě je a může být jen silnější,“ zdůraznil Lavička.

Ve druhé půli nastoupil jihlavský Theodor Gebreselassie, syn české matky a etiopského otce. Je prvním fotbalistou afrického původu, který oblékl dres v české fotbalové reprezentaci. „Někdo musí být první. Udělám všechno proto, abych se v týmu udržel,“ přál si univerzální defenzívní fotbalista.

Reklama