Hlavní obsah

Panenka si myslí, že reprezentaci chybí tvořivost a odvaha

David KadlecSport.cz

Divákem středečního přípravného zápasu ve Vídni mezi fotbalisty Rakouska a Česka byl přímo na stadiónu i Antonín Panenka. Bývalý vynikající reprezentant, autor rozhodující penalty v památném bělehradském finále mistrovství Evropy proti Německu a současný prezident znovuvzkříšených Bohemians 1905, se pro Sport.cz podělil o dojmy z remízového zápasu. Zhodnotil také vyhlídky Česka před zářijovým pokračováním kvalifikace o Euro 2008.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Antonín Panenka při otevírání fotbalové síně slávy v Praze na Strahově.

Článek

Panenka si během své bohaté kariéry připsal 59 startů v dresu se lvíčkem na prsou a nemá na Rakousko ty nejlepší vzpomínky. V přípravě Československé reprezentace před neúspěšným mistrovstvím světa 1982 ve Španělsku totiž odehrál ve vídeňském Prateru celých devadesát minut, po nichž se z vítězství 2:1 radovali domácí borci.

Vršovickou legendu nijak neoslnilo tempo středečního přípravného zápasu. „Hrálo se před vynikající diváckou kulisou, k vidění bylo hodně zajímavých situací před oběma brankáři. Přeci jenom to ale bylo pouze přátelské utkání, což se projevilo v nasazení našich hráčů. Nikdo nechtěl riskovat zbytečné zranění,“ uvědomoval si Panenka. Přesto museli již během prvního poločasu střídat záložník Karel Piták kvůli pochroumanému kotníku a obránce Zdeněk Grygera, kterému se opět ozval natažený stehenní sval.

Domácí Rakušané na začátku utkání bleskovými akcemi protěžovali právě Grygerův post levého beka, ten na své defenzivní úkoly příliš nestačil. „Bylo poznat, že mu toto místo v sestavě příliš nesedí,“ připomenul Panenka fakt, že sedmadvacetiletý hráč obvykle nastupuje na opačném konci obranné linie.

Osmapadesátiletý funkcionář si i přes průchodnost české obrany myslí, že svěřenci trenéra Brücknera měli zvítězit: „Měli jsme o jednu, dvě šance navrch, takže jsme si vítězství zasloužili.“ V prvním poločase jej pak mile překvapil výkon útočníka francouzského Lyonu Milana Baroše.

Český tým prý bude muset hodně přidat 

„Měl výborný pohyb, díky němuž se dostával do nebezpečných situací,“ všiml si autor nezapomenutelného ´vršovického dloubáku´, jeho hře prý po změně stran uškodila změna rozestavení: „Vypadalo to, jako kdyby hrál podhrotového hráče, který útok pouze doplňuje.“ Kanonýr Jan Koller, který v utkání posunul střelecký rekord reprezentanta na 49 přesných zásahů, podle něj odehrál svůj standard.

Panenka během svého působení v národním týmu nastřílel v rozmezí let 1973 - 1982 sedmnáct branek. Jediný hattrick si připsal na Letné v kvalifikačním souboji proti kyperským fotbalistům. Ti jsou také soupeři současného českého výběru v kvalifikaci o mistrovství Evropy, které se uskuteční příští rok. Další ostré souboje o účast na svátku fotbalu v Rakousku a Švýcarsku čekají Petra Čecha a spol. již v září.

Letošní bilance i předváděná hra přitom přidělávají trenéru Brücknerovi jednu vrásku na čele za druhou. I Panenka se zamyslel nad tím, co reprezentaci chybí k nedávné slávě a lesku: „Proti Rakousku jsem ve hře postrádal tvůrčí element. Hráči se zbytečně zbavovali míče, jejich přihrávky byly předem signalizované.“ A které z vlastností postrádá české mužstvo v delším horizontu? „Tvořivost a odvahu,“ mínil Panenka.

„Kvalifikační utkání budou vypadat úplně jinak, náš tým ale musí hodně přidat,“ varuje Panenka a dodal: „Irsko ve středu jasně demonstrovalo svou sílu na půdě Dánska, kde se obvykle nevyhrává.“ Česká legenda tak připomněla čtyřbrankový debakl, který domácím uštědřil zářijový soupeř Česka v kvalifikační skupině D v dánském Aarhusu. Irové se představí na pražské Letné 12. září, o čtyři dny před tím se Brücknerova družina představí v San Marinu.

Reklama

Související témata: