Hlavní obsah

Baroš: Nikdo se nebude ptát, jak jsme se na ME dostali

Český fotbalový útočník hájící klubové barvy Lyonu Milan Baroš se po přátelském utkání v Rakousko ohlédl za právě proběhlým testem na další kvalifikační cyklus o postup na mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku, a pohovořil i o svém současném francouzském zaměstnavateli.

Článek

Co vám ukázal středeční přípravný zápas v Rakousku, kde jsme remizovali 1:1?

Výsledek dobrý není, to je jasné. Ale není podstatný. Podstatné zápasy budeme hrát v září v San Marinu a s Irskem. To bude rozhodující, tam se bude lámat chleba. Rakousko z pohledu mistrovství Evropy není důležité. Tým byl po přestávce více než z poloviny jiný.

Měl jste několik velmi dobrých šancí na vstřelení gólu. Proč jste žádnou nevyužil?

V té největší zastavilo míč po mé hlavičce břevno. Balón se mi na chviličku ztratil ve světlech. Pak se najednou vynořil, nestačil jsem lépe zamířit. Byla to smůla.

Na jaře se českému týmu příliš nedařilo. Bude v podzimní kvalifikaci výkonnost lepší?

S tímhle nesouhlasím! Přestože jsme byli kritizováni za zápas ve Walesu a i když náš výkon nebyl úplně optimální. Dnes je prostě fotbal jiný. Za Wales nastupují kluci, co hrají anglickou ligu. Jsme pořád na postupovém místě, máme boj o mistrovství Evropy ve svých rukách. Pokud zápasy se San Marinem a Irskem zvládneme, budou naše šance dobré. Máme kvalitu a na šampionát se podle mě dostaneme. A jakou cestou se tam probojujeme, na to se už nikdo neptá.

Vnímáte souboj s Irskem jako klíčový?

Určitě. Máme na ně bod, když vyhrajeme se San Marinem a potom je doma porazíme, bude rozdíl čtyři body. A tři zápasy před koncem kvalifikace by to byl pěkný náskok.

V reprezentaci patříte stále do základní sestavy. Ale jaká je vaše pozice v Lyonu?

Máme v kádru dvaadvacet hráčů, hrajeme šedesát zápasů za sezónu. Pokud zvládnete pětatřicet, je to dobrý. První dva zápasy v lize jsme hráli na dva útočníky a byl jsem v základu. Pak trenér zvolil hru s jedním hrotem, tak jsem byl na lavičce. Jsem připravený, že se bude sestava točit.

Lyon v létě vyměnil trenéra, začínáte od nuly?

K fotbalu takové změny patří. Příprava se změnila, trénujeme trošku jinak. Navíc hrajeme častěji na dva útočníky, což mně vyhovuje.

Zatím se však Lyonu příliš nedaří, nejste zvyklí prohrávat. Jaká je atmosféra?

V takových klubech není situace jako v Česku, kde se po dvou nepovedených zápasech odvolávají trenéři. Začali jsme dobře a vyhráli Superpohár. V lize jsme pak dvakrát smolně prohráli, ale měli jsme na vítězství.

Už jste přivykl jinému hernímu stylu, který je pro Francii typický?

Je těžké si zvyknout, když přijdete z Anglie. Trochu to připomíná basketbal. Píská se každý kontakt. Je to škoda pro fotbal, pro lidi. Nepadá tolik gólů.

A co život ve Francii. Už jste zapadl?

Určitě. Je to blíže naší kultuře. A počasí je také mnohem lepší.

S francouzským jazykem jste se rovněž vypořádal?

To je oříšek. Tvrdý oříšek. V klubu máme hodně kluků ze zahraničí, takže se bez problémů domluvím anglicky. V obchodech je to těžké, protože tam se mluví jenom francouzsky. Ale základní věci umím, rozumím, domluvím se. Teď mám učitele, tak se to bude určitě zlepšovat.

Nebude to zbytečné? Podle informací o vás měly velký zájem Brémy a další kluby...

Je pravda, že nějaké nabídky jsem dostal. Byly konkrétní. Ale jasně jsem řekl, že z Lyonu odcházet nechci. Měli jsme dobré jaro, jsem v Lyonu spokojený.

Reklama

Související témata: