Hlavní obsah

Brückner: Výkony Vlčka s Vaniakem nešly přehlédnout

Trenér fotbalové reprezentace se rozhodl neriskovat a pro nadcházející dvojzápas evropské kvalifikace nominoval především osvědčené tváře. Vedle stálic Rosického s Galáskem a Kollerem povolal i opory pražské Slavie Martina Vaniaka a Stanislava Vlčka. Ti se ve středu radovali z postup do hlavní fáze prestižní Ligy mistrů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Brückner

Článek

Hrál ve vašem rozhodování roli středeční zápas Slavie s Ajaxem?

Tito dva hráči podávají naprosto nadstandardní výkony a jejich formu jsem nemohl nevidět. Ano, částečný vliv měl i včerejší zápas.

Slavia postoupila, naopak vyřazena z LM je Sparta. Přesto jsou v nominaci Kulič a Pospěch...

Kulič nemá nadstandardní formu. Ale vždycky, když nastoupil za národní mužstvo, tak nezklamal. Naopak. I ve Walesu předvedl něco navíc. Je to typ hráče, který se umí dostat do zápasu, i když není v nejlepší formě.

A Pospěch?

Výběr se nám hodně zúžil zraněními, někteří hráči vypadli z herního režimu. I když včera Pospěch nepředvedl top výkon, tak podává dobré výkony na pravém kraji obrany a tuto alternativu potřebujeme. I pro případ, že bychom se rozhodli na stopera vrátit Ujfalušiho.

Spekulovalo o povolání mladého stopera Wolfsburgu Jana Šimůnka. Proč není v nominaci?

Šimůnek byl v předběžné širší nominaci. Ta není konečná, budeme jednoho až dva hráče donominovávat. Vše směřujeme spíše k utkání s Irskem, takže máme zatím spoustu času. Šimůnek je první hráčem, který by byl doplněn. Dal jsme přednost hráčům, kteří mají jistou zkušenost s národním týmem.

Hodně zkušeností má Vladimír Šmicer. Rozhodlo o jeho absenci zranění z odvety proti Ajaxu?

Jeho zdravotní problémy jsou hodně limitující, byl dlouho zraněný. Nás čeká náročný a tvrdý zápas s Irskem, který bude hodně bolet.

Ve středu pole chybí Matějovský z Mladé Boleslavi...

V záloze máme některé další hráče, Hübschmanna, Kladrubského. Vypadl nám Karel Piták, je to nyní regulérní souboj mezi Matějovským a Abrahamem ve středu zálohy. Matějovský měl slabší ligová kola. Sám si uvědomuje, že nehraje dobře. Abraham se cítí mentálně silněji. Rozhodujeme se, kdo je pro nás využitelný.

Jaký čekáte zápas s Irskem?

Irové hrají náročný fotbal, odvážný dopředu. Bude to velké vypjetí. Budu teď ještě sledovat jejich poslední přípravu v Dánsku, ale nejvíc budu vycházet z jejich duelu na Slovensku.

Stále se píše o důležitosti utkání proti Irsku. Nehrozí podcenění San Marina?

O to se nebojím. Nestalo se nám, že bychom nějaký zápas podcenili. Ale výsledky i takového trpaslíka jsou varující. Potrápit favorita mohou.

Reklama