Hlavní obsah

Jarolím: Nechci být chápán jen jako náhrada za Rosického

Záložník bundesligového Hamburku David Jarolím byl jedním z minima pozitivně hodnocených reprezentantů po přípravném utkání s Rakouskem. Osmadvacetiletý fotbalista ve Vídni nastoupil na postu tehdy zraněného kapitána Tomáše Rosického. Teď by rád odborníky i širokou veřejnost v kvalifikačním dvojutkání přesvědčil, že může být pro mužstvo platný i jinak než jako náhradník hvězdy anglického Arsenalu.

Článek

Jak to vypadá s vaším zdravotním stavem?

Včera jsem ještě netrénoval kvůli drobným problémům, které jsem si přivezl z posledního bundesligového utkání. Měl bych být ale v pořádku.

V sobotu vás nejprve čeká fotbalový trpaslík ze San Marina, poté ve středu nebezpečné Irsko...

Nechceme San Marino za žádnou cenu podcenit, ale zápas s Irskem bude samozřejmě o mnoho těžší.

Soustředit se na maximální výkon proti týmům, jakým San Marino je, nebývá lehké. Jaký máte recept na zvládnutí role favorita?

Je důležité vstřelit rychlou branku, protože oni jenom úporně brání a odkopávají míče ze své poloviny. Irové se s nimi hodně natrápili, když se gólově prosadili až v 90. minutě.

Téměř rok stará je vaše zatím jediná gólová střela v reprezentaci, kterou jste pokořil právě brankáře San Marina...

Samozřejmě bych další branku vstřelil rád. Zároveň ale spíš doufám, že si trefu schovávám i na nějaký důležitější zápas, než bude ten v sobotu.

Vy sám máte hodně nabitý program, chtěl byste raději v sobotu odpočívat?

Každý je rád, že může hrát za nároďák. Já jsem teď navíc zvyklý na zápasový rytmus středa - sobota, takže bych rád odehrál oba zápasy.

Tomáš Rosický se po utkání v Rakousku vyléčil a je opět k dispozici pro střed zálohy. Myslíte si, že máte přesto šanci nastoupit v základní sestavě?

Nechtěl bych, aby mě všichni brali pouze jako náhradu za Rosického. V těžkých zápasech, jako je ten proti Irsku, bych chtěl nastoupit. Už dříve jsem řekl, že mám větší šanci ukázat co umím, když hraji od první minuty.

Byl byste schopen nastoupit na kraji středové řady?

Nejsem typ hráče, který by jen lítal u postranní čáry a centroval. Můžeme si během zápasu měnit posty, točit se, tak jak je to běžné u jiných špičkových družstev. V takovém systému vedle sebe nastupují třeba tři středoví hráči a různě se prolínají. Tomáš Rosický je na stejné pojetí zvyklý z londýnského Arsenalu. Máme na takový systém dostatečně zkušené hráče, potom už je to jen o disciplíně.

Německo, soupeř českého výběru v kvalifikační skupině, vyhrálo v San Marinu 13:0. Zjišťoval jste u západních sousedů nějaké informace?

Němci si na nic nestěžovali. Možná proto, že jim dali tolik branek. Trávník na hřišti byl prý v pořádku. My jsme s Hamburkem už hráli leckde, jsme profesionálové zvyklí na cokoli. Sám jsem zvědavý, jak to tam bude vypadat.

Váš otec slavil minulý týden velký úspěch, když se Slavií postoupil přes Ajax Amsterdam do Ligy mistrů...

Pro Slavii je postup do hlavní fáze soutěže opravdu velkou věcí. Konečně se budou mít o co ekonomicky opřít. Přišlo to navíc v nejlepší chvíli, protože budou na jaře otevírat krásný nový stadión.

V Hamburku působíte společně s dvěma bývalými hráči Ajaxu, uzavřeli jste mezi sebou nějaké sázky?

Sázeli jsme se s kapitánem van der Vaartem a Nigelem de Jongem o jídlo. I kvůli tomu jsem rád, že to Slavia dokázala. Oni považují Ajax za evropský velkoklub. Představovali si, že jejich bývalí spoluhráči na Pražany vlítnou a bude to v pohodě.

Reklama