Hlavní obsah

Čech: Proti San Marinu nesmíme připustit faux pas

Neochvějnou stálicí české fotbalové reprezentace je brankář londýnské Chelsea Petr Čech. V posledním přípravném utkání proti Rakousku jeho paži dokonce zdobila kapitánská páska. Před kvalifikačním dvojutkáním o evropský šampionát Čech věří, že proti amatérskému výběru San Marina nepřipustí národní tým senzaci na svůj úkor. V zápase proti Irsku se střetne s tvářemi, které potkává v anglické lize.

Článek

S několika oporami Irska se potkáváte v Premier League, mohl byste o nich něco říct?

Velikou výhodou bude pro Iry návrat gólmanské jedničky Shaye Givena. Hrát bude také pravý obránce  Finnan, kterému se daří v Liverpoolu. O´Shea z Manchesteru United je nebezpečný při standardních situacích. Teď se daří i Huntovi z Readingu, jenž je velmi nepříjemný, rychlý fotbalista. Největší hvězdou Irska je ale určitě Robbie Keane.

Právě Stephen Hunt vám přivodil loni na podzim těžké zranění hlavy. Vnímáte jeho účast v utkání nějak speciálně?

Já už bych o tom nechtěl mluvit, to je minulost.

Irové v posledním přípravném utkání vyhráli v Dánsku 4:0, jak moc vážné to bylo varování?

Já jsem ten zápas neviděl celý, pouze góly. Z toho jsem nemohl poznat, jestli hráli tak skvěle, nebo měli štěstí a z pěti střel čtyřikrát skórovali. I když v takovém případě klobouk dolů před jejich střeleckou potencí. Určitě jsou na nás dobře připravení.

V sobotu vás ale nejprve čeká slabé San Marino, jak se na zápas připravujete?

Tyto zápasy jsou hodně ošidné, vzhledem k tomu, že i slabý soupeř umí dát gól. To se jim povedlo proti Irům a ty to horko těžko doháněli v devadesáté minutě. My bychom se rádi podobné nepříjemnosti vyhnuli a splnili roli favorita. Jinak nás čeká nepříjemné faux pas.

Jak je těžké udržet koncentraci v zápase, při kterém nemáte v brance skoro žádnou práci?

Už jsem na podobnou situaci za ta léta zvyklý. Bude to stejné, jako když jsme hráli v Moldavsku, nebo třeba s Andorrou. Na gólmana nejde moc střel a jeden zákrok může být rozhodující.

Máte nějaký recept jak být ve střehu, i když se před vaší brankou desítky minut nic neděje?

Stále sleduji míč a soustředím se na něj. Také se snažím trošku hýbat.

Přemýšlel jste, že byste proti San Marinu nechytal a raději si odpočinul?

Trenér určitě raději než mě nechá odpočívat hráče v poli. Pro mě to nebude nijak těžký zápas. Já jsem navíc na rytmus dvou duelů za týden zvyklý, takže je lepší šetřit někoho jiného. Já bych určitě raději hrál.

Působíte v jednom z nejprestižnějších fotbalových klubů, jak zvládáte obrovskou porci zápasů, jež musíte odehrát?

Podzim je našlapaný samými vrcholy, každé utkání jím svým způsobem je. Ať už se jedná o Ligu mistrů, Premier League, jakýkoli anglický pohár, kde se nesmí zaváhat proti slabým soupeřům, a samozřejmě závěr kvalifikace. Pro tyto vrcholy fotbal hrajeme. Zápasy, kde o nic nejde, nikoho nebaví. Utkání o všechno mají ten správný adrenalin, náboj, emoce a všechno okolo.

Dá se i během reprezentačního srazu kontinuálně připravovat na další průběh sezóny?

Důležité je být dostatečně připravený z předsezónního kempu v klubu, v národním mužstvu se už nic nedožene. Během srazui se dá za ty tři dny stihnout sotva plán na daný zápas, taktika, oživení sehranosti a automatismů, které se mohou za dva měsíce odloučení rozhodit. Jedná se spíš o přípravu psychickou.

Jak snášíte tlak, jenž je na hráče ve velkých klubech vyvíjen?

Většina reprezentantů působí v mužstvech, která se chtějí účastnit evropských pohárů. Tam je vždy tlak velký a hráči jsou na to zvyklí. Po této stránce bychom měli být připraveni. Díky této psychické odolnosti jsme v minulosti zvládli důležité zápasy o všechno.

Petr Čech přibližuje irské opory hrající v Anglii:
Shay Given (Newcastle), brankář
Po zranění se již zapojil do tréninku a já myslím, že bude připravený nastoupit. To je pro Iry velká výhoda, jedná se o jejich brankářskou jedničku.
Steve Finnan (Liverpool), obránce
Stabilně hraje v mužstvu silného Liverpoolu. Pravý obránce, který stoprocentně nastoupí v základní jedenáctce.
John O´Shea (Manchester United), obránce
Občas za Manchester nastoupí, jindy zase sedí na lavičce. Pořád je ale v kádru United, má hodně zkušeností. Loni s týmem vyhrál ligu. Patří také do základní sestavy Irska. Svou výšku nejlépe uplatňuje při útočných i obranných standardkách.
Andy Reid (Charlton), záložník
Levačkou nepříjemně rozehrává standardní situace. Kvůli tomu se domnívám, že i když hraje pouze druhou anglickou ligu, také nastoupí od začátku. Má navíc hodně cenných zkušeností
Stephen Hunt (Reading), záložník
Tomu se hodně daří již od minulé sezóny Premier League. Hodně nepříjemný hráč malého vzrůstu, který je rychlý a důrazný. Má dobrou levou nohu.
Kevin Doyle (Reading), útočník
Je nejčastějším adresátem Huntových pasů, jsou na sebe z Readingu zvyklí. Další zarputilý hráč, který nevypustí jediný balón. Je navíc forvardem s čichem na góly.
Robbie Keane (Tottenham), útočník
Kapitán Tottenhamu je největší hvězdou současného irského výběru. Uvidíme v jakém složení mužstvo na Letné nastoupí, ale on je určitě ten, na koho budou nejvíce spoléhat.

Reklama