Hlavní obsah

Jednadvacítka se už připravuje v arménském "skleníku"

JEREVAN

Z podmračené Prahy do rozpáleného Jerevanu vyrazili v noci ze středy na čtvrtek fotbaloví reprezentanti do 21 let, které v Arménii čeká v sobotu vstupní zápas do kvalifikace mistrovství Evropy. Tým "lvíčat" si po bezmála čtyřhodinovém letu zvykal nejen na výrazně odlišné klimatické podmínky, ale také na tříhodinový časový posun.

Článek

Trenér Vítězslav Lavička ve čtvrtek odpoledne v tréninkovém komplexu jerevanského klubu Pjunik už také vedl první přípravu. Na ní si měli jeho svěřenci začít zvykat na podmínky, které budou na stadiónu v sobotu vládnout - hlavně pak na teplotu přesahující 30 stupňů a velkou vlhkost vzduchu.

"Venku je to trochu jako ve skleníku, už když jsme v noci jeli z letiště, tak to dusno bylo znát. Ale musíme se s tím vyrovnat. Ostatně z Itálie jsem už na něco podobného trochu zvyklý," řekl s úsměvem brankář Radek Petr, letní posila Parmy.

Fotbalisté však na objevování krás arménského hlavního města neměli ani pomyšlení. Stačilo udělat pár kroků ven a tričko se pomalu dalo ždímat. Když hráče do výhně nevyhnaly tréninkové povinnosti, tak raději odpočívali v klimatizovaných hotelových pokojích a doháněli spánkový deficit.

Únava byla ještě vidět

Česká výprava totiž dorazila do Jerevanu až ve čtvrtek nad ránem, hráči ulehli do postelí kolem šesté hodiny ranní. V jednu hodinu odpoledne arménského času, což odpovídá desáté hodině v České republice, se pak v přízemí hotelu Golden Palace sešli na společném obědě, pak následoval týmový mítink a první trénink.

Na hráčích ještě byla ve čtvrtek vidět mírná únava. "Moc jsme toho nenaspali, do toho ještě ten časový posun. Ale do soboty je dost času na to, abychom se s tím vším srovnali. Nebudeme s tím mít problém," poznamenal útočník Martin Fillo.

"Takovéhle cestování nás už snad ani rozhodit nemůže. Oproti přeletům, věčnému čekání a časovým posunům v Kanadě je to ještě sranda," připomněl Petr náročné cestování, které zažil na přelomu června a července při světovém šampionátu do 20 let, z nějž si čeští mladíci přivezli stříbrné medaile.

Úspěšná generace má šanci na tento výsledek navázat i na mistrovství Evropy jednadvacítek, které v roce 2009 hostí Švédsko. Zvládnutí záludné úvodní prověrky v Arménii by bylo prvním krokem na dlouhé cestě.

Reklama

Související témata: