Hlavní obsah

Do kvalifikace jsme nevstoupili dobře, litovali mladí fotbalisté

JEREVAN

Fotbaloví reprezentanti do 21 let si uvědomují, že kvalifikaci o evropský šampionát neodstartovali vůbec dobře. "Lvíčata" byla po sobotní remíze 1:1 v Arménii zklamaná, hráče mrzelo, že nedokázali otočit ve svůj prospěch zápas, v němž od konce prvního poločasu prohrávali a branka Tomáše Pekharta na začátku druhého poločasu jim zajistila jen remízu.

Článek

Přesto mladíci věří, že je sobotní výsledek nepoznamená a v úterý doma naplno zaberou s dalším outsiderem skupiny Lichtenštejnskem.

Trenér Vítězslav Lavička připustil, že remíza na arménské půdě není ideálním vstupem do kvalifikace. "Cíl jsme měli jiný než konečný výsledek, ale stál proti nám houževnatý soupeř. Čekali jsme náročný zápas a skutečnost se na hřišti jednoznačně potvrdila. Domácí byli houževnatí, navíc se hrálo v extrémních podmínkách. Ale to není výmluva, jen konstatování faktu," řekl po utkání ČTK Lavička.

V zápase viděl několik zlomových momentů. "Nepříjemné bylo už zranění Rajtorala v 15. minutě, protože pak nám chyběla možnost střídání ve druhém poločase. Velké komplikace přinesla inkasovaná branka před přestávkou, což byla trestuhodná chyba, která by se nám stávat neměla. Líbilo se mi ale, jak jsme dokázali zareagovat a hned z první akce ve druhém poločase vyrovnat," uvedl nový kouč českého výběru.

"Zápas se nakonec lámal mezi 55. a 70. minutou, kdy jsme měli hodně střel i slušných šancí, ale žádnou jsme nedokázali využít. Ve finální fázi jsme si měli počínat jednodušeji a pohotověji," připomněl Lavička několik zahozených možností.

Češi ale až do posledních minut věřili, že nakonec strhnou výhru na svoji stranu. "Povzbudil nás gól Pekharta, po něm jsme měli ještě hodně času. Všichni na lavičce jsme doufali stejně jako kluci na hřišti, že to otočíme, ale nakonec nám chyběla větší efektivita," litoval Lavička.

Posledních deset minut hráli Češi oslabení 

V závěru Čechům nenahrála ani skutečnost, že poslední desetiminutovku museli hrát o deseti, protože po odstoupení Řezníka už měli vyčerpaná všechna střídání. "I přesto jsme až do konce byli aktivní a snažili se o ohrožení soupeřovy branky, ale nic jsme nedotáhli do úspěšného konce," připomněl Lavička.

Doufal však, že se jeho tým ze sobotní remízy rychle oklepe. "Věříme, že se dáme rychle dohromady, vyléčíme šrámy, na úterý nabereme novou energii a naplno zabodujeme s Lichtenštejnskem," podotkl Lavička.

Tomu po zápase vedle výsledku přidělal starosti také stav zraněných hráčů Františka Rajtorala a Radima Řezníka, kteří shodně nedohráli kvůli poraněnému kotníku. U Řezníka byla situace vážnější, ale vyšetření na rentgenu v nemocnici vyloučilo zlomeninu. "Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Případně budeme zvažovat povolání náhrady," dodal Lavička.

Sami hráči věděli, že si kvalifikaci zkomplikovali hned v úvodu. "Určitě to není dobrý vstup, chtěli jsme odjet se třemi body," řekl zklamaný kapitán Jan Šimůnek.

Toho mrzel hlavně gól inkasovaný těsně před poločasem. "Prostě jsme se u toho dopustili hned několika chyb. Byla to pro nás taková facka a řekli jsme si, že takhle to dál nejde. Ve druhém poločase jsme se oklepali, zmáčkli je, a přestože nás nakoplo to vyrovnání, tak jsme už na ten druhý gól nedosáhli. Je fakt, že nám v tom vedru docela už docházely síly," upozornil Šimůnek.

Pekhart litoval promarněné šance 

Střelec jediné české branky Tomáš Pekhart si vyčítal, že v druhém poločase ještě některou z dalších možností neproměnil ve vítězný gól. "Hlavně ta šance, kdy mi to krásně připravil Michal Smejkal, by se asi dávat měla. Ale nějak jsem uklouzl a střela mi vůbec nevyšla," posteskl si útočník Tottenhamu Hotspur.

Ten si moc neuměl vysvětlit, proč Češi v druhém poločase výrazně zlepšili svůj výkon. "Po tom gólu jsme byli hodně naštvaní, dokázali jsme sice rychle odpovědět, ale ten druhý gól jsme tam už nedotlačili. Remíza je každopádně zklamání, i když domácí nebyli vůbec špatní," tvrdil Pekhart.

Brankář Milan Švenger zažil nepříjemný zápas. Sice tolik práce neměl, ale těsně před poločasem inkasoval po trestném kopu a hlavičce domácího hráče. "Ze standardek bychom inkasovat neměli, protože se tomu hodně věnujeme na tréninku. Nepokryli jsme hráče a těžko s tou hlavičkou šlo už něco dělat," uvedl Švenger.

Gólman také věřil v rychlou nápravu. "Po té remíze budeme aspoň o to víc nažhavení na Lichtenštejnsko. Jsme silný tým, tahle remíza nás nepoznamená," uzavřel Švenger.

Reklama

Související témata: