Hlavní obsah

S reprezentací trénoval už i Došek, Barošovo zranění se lepší

PRAHA

Fotbalová reprezentace se na nedělním pozápasovém tréninku rozdělila na dvě skupiny. Hráči, kteří nastoupili v základní sestavě proti San Marinu, absolvovali jen lehké vyklusání a protažení, zbytek týmu pobyl na trávníku strahovského stadiónu necelou hodinu a půl. Do tréninku už zasáhl i náhradník za distancovaného Jana Kollera sparťan Libor Došek.

Článek

Chyběli naopak brankář Petr Čech, který si odskočil vyřídit soukromé záležitosti, a také Milan Baroš. Zraněný útočník absolvoval další vyšetření, jeho stav se ale výrazně lepší.

Hráči si ještě v letadle z Rimini dali lehký oběd a po přistání ihned vyrazili směr Strahov, kde je od jedné odpoledne čekal trénink. Poprvé se na něm kouči Karlu Brücknerovi hlásil nováček v národním dresu Libor Došek. "Jeho povolání znamená rozšíření alternativ, hra má spoustu různých frakcí a dimenzí. O nikom jiném jsem neuvažoval, byl jsem rozhodnutý již dříve. Libor se markantně zlepšil, sleduji ho již delší dobu," řekl Brückner novinářům.

Doška čeká těžký úkol, měl by jako typově podobný hráč nahradit vysokého Kollera, který dostal v San Marinu žlutou kartu a proti Irsku bude chybět. Už v úterý proto odcestuje zpět do Monaka. V neděli se však ještě připravoval se skupinkou, která necelou hodinu a půl trénovala pod vedením asistenta Petra Rady.

Kouč naznačil změnu herního systému 

Brückner naznačil, že uvažuje i o jiných variantách než hře na vysokou "věž". "Máme více alternativ, není to jen hra na jednoho nebo dva vysoké útočníky. Můžeme hrát i v jiném rozestavení než 4-4-2. Třeba tak jako v San Marinu jsme hráli zatím jen dvakrát. Budeme se snažit najít ten styl a ten systém hry, který bude pro středeční zápas nejlepší a nejplatnější," prohlásil Brückner.

Nevyloučil tak možnou změnu herního stylu, na Iry by totiž měla spíše platit rychlost a přízemní kombinace. "Honza nám bude chybět, ale máme tu jiné typy útočníků. Vysocí irští obránci by mohli mít s jejich pohybem a rychlostí problémy," naznačil kapitán Tomáš Rosický, k jaké hernímu stylu by se přikláněl.

"Když je v útoku vysoký typ, obránci to někdy jen tak kopnou na něj. Teď budou muset hrát. Těžko říct, jak dokáže Libor Honzu nahradit. Já ho znám hlavně z české ligy, kde je Spartě hodně prospěšný," přemítal Rosický.

Šance, že Baroš nastoupí, je 40:60 

Vedle klopýtnutí Irů na Slovensku dělá národnímu týmu radost i zlepšující se stav zraněného Baroše. Útočník Lyonu oproti původnímu plánu dokonce zkusil první zátěž už v sobotu. "Z mého pohledu je to jednoznačně lepší. Včera se byl Milan lehce vyklusat a běhání vypadalo dobře," řekl novinářům týmový lékař Petr Krejčí.

Místo nedělního tréninku Baroš zamířil s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem na další vyšetření do nemocnice. "Naštěstí se nevyplnila ta katastrofická varianta, že bychom dnes oznámili, že to nepůjde. Zítra ho čeká kontrolní ultrazvuk, jak vypadá ten zádový hematom. Pak zkusí normální tréninkové zatížení," přiblížil Krejčí. "Původně jsem šance, že nastoupí, viděl na 1:99, teď je to 40:60," uvedl lékař. "Zatím o variantě bez Baroše neuvažuji," prohlásil Brückner.

Po tréninku dopřál reprezentantům volno, potřebují prý zregenerovat. V pondělí před polednem je čeká uzavřený trénink, na němž už nebude chybět ani Čech. "Petr si potřeboval vyřídit soukromou věc, proto dostal volno. Je v pořádku," řekl tiskový mluvčí týmu Lukáš Tuček.

Reklama

Související témata: