Hlavní obsah

Sionko: Iry bychom měli přehrát kombinačním fotbalem

Libor Sionko nastoupil za národní fotbalový tým naposledy na konci března v utkání kvalifikace o postup na ME s Německem. Nyní doufá, že nastoupí v neméně důležitém zápase v Praze proti Irsku. V rozhovoru pro deník Právo si šikovný záložník mimojiné pochvaluje náladu v týmu, upozorňuje na nebezpečné hráče soupeře, nebo přidává vlastní recept na to, jak s Iry uspět.

Článek

Tři povinné body ze San Marina jsou doma, před národním mužstvem je klíčový duel s Irskem, jaká je v mužstvu nálada?

Nálada je dobrá i proto, že jsme dovezli ty tři body. Hra nebyla nijak úžasná, ale podstatné je v tuto chvíli vítězství.

Od kdy jste začali myslet na Iry?

Dá se říct, že celý sraz se nesl především v duchu tohoto zápasu. V hlavách jsme takříkajíc přepnuli na Irsko už v sobotu večer.

Máte o středečním soupeři nějaké informace?

Video a informace od trenéra jsou na programu v úterý. Většina z nás Iry zná buď z britských soutěží, nebo z prvního podzimního zápasu v Dublinu. Poznatky z tohoto utkání jsou asi nejdůležitější. Ty nejčerstvějí přivezl pan Jirkal z Bratislavy. Víme, co od Irů můžeme čekat.

V Dublinu jste nebyl, ale jistě máte s irskými fotbalisty zkušenosti ze svého působení v Glasgow Rangers...

Jednak jsem Iry viděl prakticky každý týden v televizi ze zápasů anglické Premier League. Z těch, které jsem osobně potkal na trávníku ve Skotsku, mi utkvěl v hlavě především McGready z konkurenčního Celtiku Glasgow. Zrovna on ale není ten pravý typ britského fotbalisty. Na rozdíl od jiných mu tvrdost moc nesvědčí, ale je velice technický, rychlý, nemá potíže v soubojích jeden na jednoho. Výborně zakončuje. Když má den, je schopen rozhodnout zápas, když ho nemá, není naopak vidět.

Jak vidíte svoje šance, že byste ve středu nastoupil v základní sestavě?

To je otázka pro trenéra, ale sám doufám, že se do základní sestavy vejdu. Chtěl bych se přiblížit výkonu z loňského září proti Slovensku a udržet se v reprezentaci. Rozhodně nepatřím k hráčům, kteří jsou povoláváni pravidelně. Musím o to mnohem víc bojovat.

Co by podle vás mohlo na Iry platit?

Oni jsou na rozdíl od Angličanů typickými vyznavači toho, čemu se říká britský fotbal. To znamená hrají důrazně, velice tvrdě, hodně využívají nakopávání míčů a velice nebezpečné jsou vzhledem k hlavičkářským kvalitám většiny hráčů jejich standardní situace. My bychom se proti nim, i vzhledem k absenci Honzy Kollera, měli prosazovat rychlou a nápaditou kombinační hrou po zemi, která je nám vlastní a oni s ní mívají potíže, i když mají dost hráčů, kteří to také dovedou. Rozhodně nečekám, že na nás vletí, spíš začnou opatrně. I když by nám za jistých okolností stačila remíza, na ni hrát nebudeme. Mně svědčí ofenzívní fotbal.

Reklama