Hlavní obsah

Experti chválí český tým za první půlhodinu a kombinační hru

PRAHA

České fotbalové experty potěšilo nejen vítězství nad Irskem, ale i kombinační hra, kterou národní tým ve středu na Letné předváděl. S velkým uznáním hovořili především o první půlhodině utkání. Většinou si nemyslí, že by český tým hrál lépe bez Jana Kollera než s ním.

Článek

Podle bývalého trenéra jednadvacítky Ladislav Škorpila nestojí otázka, zda hrát s Kollerem nebo bez něj. "Nejvíc by mužstvu prospělo, kdyby byla hra i s Kollerem založena na našich přednostech, jakými jsou kreativita podložená kombinací a pohybem. Ani když budeme hrát s Kollerem, tak by to neměl být stereotypní fotbal. I s ním se přece dá hrát kombinace," řekl Škorpil. Připomněl, že střelecký rekordman je i při své postavě technicky velmi dobře vybaven. "Není potřeba jen hrát do jeho hlavy," zdůraznil Škorpil.

Podle něj měl zápas několik fází. "První byla vynikající, působili jsme dojmem, že nám kombinační hra po zemi sedí a dali jsme i vítězný gól," řekl Škorpil. Druhá podle něj začala s příchodem Hunta. "Zlobivý hráč soupeře rozhýbal a vypadalo to, že nevraživost příznivců v hledišti je pro něj spíše přínosem. Ale když se nechal vyloučit, tak přišla třetí fáze. Při hře proti deseti upadl zápas do nervozity a bylo to o tom, abychom se doškobrtali do cíle," řekl Škorpil. Připustil, že v té chvíli mužstvo zachránilo jen to, že soupeř neproměnil své šance.

Cipro: S Kollerem bychom vyhráli větším rozdílem

Další zkušený kouč František Cipro míní, že prvních 35 minut bylo fantastických. "I poté to bylo slušné až do konce. Koller je klíčová postava pro nároďák a kdyby hrál, tak bychom vyhráli třeba 4:0, proto bych se jeho absencí tolik nezabýval," prohlásil Cipro.

Nejdůležitější prý je, že reprezentace splnila cíl a všechny negativistické řeči se tak ukázaly jako plané. "Již jsme prakticky na mistrovství a máme rok na to, aby se tým vrátil na výkonnostní úroveň jako před dvěma lety. Je čas na to najít optimální sestavu a sehrát se," dodal Cipro.

Ladislav Vízek hledal pro hodnocení téměř výhradně pozitivní slova. "Naši dali do zápasu srdce. Věděli, o co hrají, a zvýšená morálka a bojovnost byla patrná. Půlhodiny hráli pěkný fotbal. Pak se ale projevila ta naše nešťastná vlastnost, kluci se začali bát o výsledek a zoufale bránili. Každopádně nezklamali, bojovali, hráli jako tým. Na druhou stranu je třeba říct, že jsem měl z Irů větší strach a jejich hra mě zklamala," řekl pro Sport.cz

"Z hráčů, které trenér poslal na trávník, se mi jednoznačně nejvíc líbil Marek Jankulovski. Ten byl včera skutečným tahounem celého mužstva, jezdil, tahal útoky po levé straně, vstřelil gól. Zkrátka odehrál velký zápas," chválil bývalý reprezentant.

Přesto našel na výkonu českých hráčů i individuální nedostatky. "Na druhé straně mě nepotěšil Tomáš Galásek, toho jsem na hřišti prakticky neviděl. A o něco víc jsem čekal i od Tomáše Rosického, který při hře dopředu nebyl úplně jistý, ale zase spolehlivě bránil," dodal Vízek.

Reklama

Související témata: