Hlavní obsah

Nedvěd: O návratu do reprezentace už skutečně neuvažuji

V Česku se objevily spekulace, že by dlouholetá opora a kapitán fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd mohl znovu obléci dres národního týmu. Fotbalista ochotně Právu odpověděl na několik dotazů, k nimž jsme přidali část rozhovoru z jeho internetových stránek. S Juventusem se chce pokusit po návratu do Serie A umístit do čtvrtého místa a věří, že Grygera si místo v základní sestavě vybojuje.

Foto: archiv

Pavel Nedvěd

Článek

V Česku se objevily v poslední době spekulace, že máte chuť se znovu vrátit do reprezentace. Zakládají se na pravdě?

Nezakládají. O návratu už nepřemýšlím.

S vaším přítelem Karlem Poborským si jistě telefonujete. O návratu jste nemluvili?

Samozřejmě reprezentaci sleduji a telefonuji si s Karlem Poborským, takže máme i dostatek informací. Můj návrat neřešíme.

Nepřišel byste pomoci ani kdyby bylo zle?

To podle mne nehrozí. Kluci to mají dobře rozehrané, postup na EURO vybojují, mají k němu opravdu blízko. Na šampionátu jim budu držet palce.

Juventus se po nucené roční přestávce vrátil do Serie A. Změnila se za ten rok co se týká kvality a náročnosti?

Serie A je stále jedna z nejtěžších fotbalových soutěží na světě, ne-li vůbec tou nejtěžší. Letos kromě nás navíc postoupila velmi silná mužstva Neapole a Janova, která celou soutěž ještě více zkvalitnila.

Až na zaváhání s Udine jste začali sezónu velmi dobře. Jaké cíle si v ní klade Juventus?

Juventus si vždy klade ty nejvyšší cíle, proto věřím, že budeme hrát o čelo tabulky a přál bych si skončit nejhůře na čtvrtém místě.

Na titul nemyslíte?

Konkurence je veliká. Pokud bychom měli výbornou formu po celou sezónu a k tomu pochopitelně i potřebnou dávku štěstí, můžeme myslet i na titul. Přímý cíl to ale v této první sezóně po návratu není.

Vraťme se zpátky na začátek sezóny. Co říkáte na letní změny v kádru a jaká je současná síla mužstva?

V každém případě jsme mnohem silnější nežv druholigové sezóně, kdy nás opustilo několik opor. Opět přišli kvalitní hráči, takže letní změny hodnotím pozitivně. Jakým přínosem kdo bude, ale ukáže až samotný průběh Serie A.

Před sezónou došlo ke změně na postu trenéra. Jaký je nový kouč Claudio Ranieri?

Tréninky jsou zcela jiné než dříve. Dokonce se úplně změnil model letní přípravy. Uvidíme, jaké to bude mít dopady na naší hru.

V rámci přípravy jste se utkali s Interem Milán, AC Milán, minulý týden jste remízovali už v lize na trávníku AS Řím. Co vám vzájemné zápasy se silnými kluby napověděly?

Kromě té poslední remízy s AS Řím to byly především přípravné zápasy, ve kterých obě mužstva dávají příležitost více hráčům. Proto bych z těchto vzájemných utkání nedělal žádné velké závěry.

Mrzí vás domácí ligová porážka s Udine?

Vstup do soutěže se nám povedl, první zápasy nám vyšly. Po reprezentační pauze už to bylo trochu horší. Proti Udine jsme neproměnili šance, několikrát jsme trefili jen tyč, a tak se vyhrávat nedá. Ale bod z Říma je výborný, hodně si ho cením. Tím jsme, myslím, porážku s Udinese aspoň částečně odčinili.

Jak se cítíte zdravotně a po fyzické stránce?

Žádné vážnější zdravotní problémy momentálně nemám. Fyzicky se cítím trošku unavený. Pořád hodně trénujeme, v podstatě už od přípravy se dávky nijak nesnižují, dokonce bych řekl, že si ještě přidáváme. Teď se ale hlavně musíme vyrovnat se spoustou zraněných hráčů, chybí nám hlavně obránci.

V čem by měla být největší síla Juventusu v letošní sezóně?

V tradičních jeho zbraních. V kolektivní hře, houževnatosti a bojovnosti až do posledního hvizdu rozhodčího.

V mužstvu máte krajana Zdeňka Grygeru, který v létě přišel z Ajaxu. Jak si zvyká na nové prostředí?

Vždycky je příjemné, když máte v mužstvu krajana. Navíc se Zdeňkem se známe velmi dobře i z reprezentace. V Turíně se adaptoval dobře, je to kvalitní obránce, který tým rozhodně posílil. Samozřejmě se mu snažím co nejvíc pomoci i s věcmi mimo fotbal. Nebýt Zdeňkova nešťastného zranění z přípravy národního týmu ve Vídni, už by pravidelně nastupoval v základní sestavě. Do té určitě patří a šance, kterou dostal, se chytí.

Reklama

Související témata: