Hlavní obsah

Musíme být připravení i na variantu bez Rosického, ví Brückner

TEPLICE

Fotbalová reprezentace má před blížícím se utkáním kvalifikace ME 2008 starosti. Zraněný je kapitán Tomáš Rosický, zdravotní potíže má i obvyklá alternativa na postu špílmachra David Jarolím. Že je bez nich národní celek málo kreativní, viděli diváci ve čtvrtečním přípravném utkání v Teplicích.

Článek

Rosický má svalové potíže dlouhodobě, aktuálně jej trápí stehenní sval. „Svalové zranění je problém. Nikdy nevíte, jestli budete mít hráče zítra k dispozici nebo bude chybět dva měsíce,“ říká trenér Karel Brückner. „Tomáš je optimistou, my také,“ dodal kouč.

Absence Rosického byla citelná i v duelu s druhým celkem prvoligové tabulky, který reprezentanti vyhráli 3:1. Těžko si představit, kdo bude tvořit hru v těžkém utkání v Mnichově. „Musíme být připravení i na variantu bez něj. Děláme ale, co můžeme,“ počítá Brückner i s krizovým scénářem.

Ten mu ale komplikuje i zranění dalších ofenzivních opor - Jarolíma a Sionka. „Sionko má virózu, bere antibiotika. Jarolím je přetížený, chronická únava se dostala do uzlin v tříslech. Bylo jasné, že to tak musí skončit,“ připomněl trenér velké zatížení záložníka Hamburku. „Jarolím má navíc asi tři neděle nakopnutý kotník. Začali jsme ho léčit, dva nebo tři dny mu dáme klid. Pokud se jeho stav nebude zhoršovat, mělo by to být dobré. Na 80 procent bude hrát,“ popsal zdravotní stav středopolaře Hamburku lékař národního celku Petr Krejčí.

Krejčí: Rosický si bude muset říct sám

Reprezentační doktor je optimistou i ohledně Rosického. „Je to zkušený hráč, musí si říct sám. Pokud bych i u něj měl procentuálně vyjádřit naději, že nastoupí, je to asi 70 procent. Subjektivně je to dobré, uvidím, co udělá intenzivní zátěž, která se v zápase s Německem dá očekávat,“ řekl Krejčí.

Přestože se národní tým v Německu utká s lídrem skupiny, nehodlá Brückner přes důležitost duelu riskovat. „Musíme být opatrní, nechceme riskovat zdraví hráče. To je přednější. Může trénovat téměř na sto procent, dokud to jsou kontrolované pohyby. Ale jinak máme strach, aby se jeho stav nezhoršil,“ uvědomuje si riziko Karel Brückner. Rosický je ale klíčovým mužem ofenzívy a jeho neúčast by české šance výrazně snížila. "Musí být varianta i bez něj,“ uzavírá Brückner.

Reklama

Související témata: