Hlavní obsah

Čech: Účastí na šampionátu potvrdíme příslušnost k nejlepším

Uvolněná atmosféra panuje v českém národním týmu. Fotbalisté po vítězství nad Irskem vykročili na evropský šampionátu a ve zbývajících třech utkáních jim stačí vybojovat jeden bod. "Poslední krok ale bývá nejtěžší," upozorňuje v rozhovoru pro Právo brankář Petr Čech.

Článek

Před reprezentačním srazem se Chelsea po jistém tápání výsledkově chytla. V anglické lize jste nemohli chytit dech. Do toho přišla trenérská rošáda. Ale poslední dva zápasy jste vyhráli. V jakém rozpoložení jste opouštěl klub před kvalifikací v Německu?

Bylo těžké se vyrovnat se vším, co se událo. Nesmírně důležité bylo nejen vítězství v Lize mistrů ve Valencii, které jsme potřebovali po domácí ztrátě s Rosenborgem, ale i triumf v anglické lize v Boltonu. Konečně jsme vstřelili po čtyři sta šedesáti minutách gól v lize, což je pozitivum. Celkově vzato se od zápasu s Irskem daří klubu i mně.

Byl zápas ve Valencii zlomem k lepšímu?

Všichni v klubu věříme, že ve Španělsku jsme udělali krok k lepšímu. Já v to pevně doufám.

Chelsea však prožívá poněkud složitější období. Před nedávnem došlo k výměně na trenérském postu a oblíbený Mourinho odešel. Jak jste se s tím vším vyrovnali?

Nezlobte se, ale klubové záležitosti nemohu komentovat.

Mluvil jste o středečním utkání se spoluhráčem z Chelsea Němcem Ballackem?

Mrzelo ho, že nemůže po zranění hrát. Zápas s Německem je prestižní pro obě strany. Bylo to vidět na ME v Portugalsku i při jarním zápase v Praze. Přál mi hodně štěstí. Asi by mi nepřál, abych vyhrál, ale štěstí mi popřát může. Já jsem mu řekl, že kdyby jeho spoluhráči v Dublinu při zápase s Irskem vyhráli, bylo by to fajn...

Budete sobotní zápas Německa v Irsku sledovat?

Určitě. Hrajeme s Němci hned ve středu, tak bude zajímavé vidět jejich konfrontaci s Iry. Navíc, když Němci vyhrají, udělají nám situaci o hodně jednodušší. Prakticky už bude jenom teoretická možnost, že bychom na mistrovství Evropy nebyli.

Jaká momentálně panuje v národním týmu atmosféra?

Je uvolněnější. Zápas s Irskem byl zápasem podzimu. My jsme ho zvládli a připravili jsme si výhodnější a jednodušší pozici. Ale poslední krok bývá nejtěžší.

Může český tým za současné situace ještě postup na mistrovství Evropy ztratit?

Všechno je možné a pokazit se dá všechno. Já doufám, že my kvalifikaci nepokazíme.

V Mnichově jste debutoval v dresu Sparty v Lize mistrů. To bylo ještě na starém stadiónu. Jak moc se těšíte do nové arény?

Hodně. I s Chelsea ve čtvrtfinále Ligy mistrů jsme hráli ještě na Olympijském stadiónu. Hlavně doufám, že zápas dopadne třeba stejně jako ten se Spartou. I když nás zachraňovali tyče, uhráli jsme bezbrankovou remízu a začali úspěšnou šňůru se Spartou. Byl bych moc rád, kdybychom i nyní uhráli dobrý výsledek a odstartovali skvělou šňůru s národním týmem.

Němcům sice bude chybět Ballack a Klose, ale nejsou momentálně nejlepším týmem Evropy?

Těžko se to hodnotí. Byli třetí na mistrovství světa a špička je hrozně vyrovnaná. Francie, Itálie, Německo, Anglie, mezi těmito týmy se vážně těžko vybírá.

A patří stále Česko do širší evropské špičky?

Hodně bude záležet, jestli bude pokračovat úspěch našeho týmu. Hráli jsme na mistrovství světa a postoupíme-li z kvalifikace, nebudeme chybět počtvrté v řadě na mistrovství Evropy. To je pro tak malou zem skvělý úspěch. Tím pádem se určitě budeme řadit mezi nejlepší.

Reklama

Související témata: