Hlavní obsah

Lavička: Penalta pro nás byla budíčkem

ESCH

Penalta chycená brankářem Milanem Švengrem a následné dvě branky vstřelené ještě těsně před poločasem. To byly podle kouče české fotbalové reprezentace do 21 let Vítězslava Lavičky klíčové okamžiky dnešního zápasu v Lichtenštejnsku, v němž čeští mladící nakonec jistým krokem došli k vítězství 4:0.

Článek

Trenér Lavička připustil, že v 28. minutě před penaltou, při níž se zaskvěl Švenger, nebyl úplně klidný. "Byla by to komplikace, kdyby domácí šli do vedení. K té penaltě však nemuselo dojít, řešili jsme to zbytečně skluzem. Naštěstí nás Milan (Švenger) hodně podržel, a to pro nás byl takový budíček, po kterém jsme se celkově zlepšili a ještě do poločasu to dokázali potvrdit dvěma góly," uvedl Lavička po utkání.

Český trenér uznal, že Lichtenštejnsko dnes hlavně v prvním poločase dělalo jeho mužstvu hodně starostí. "Byli určitě nebezpečnější než u nás doma," připomněl Lavička duel, v němž Češi zvítězili drtivě 8:0. "Dnes nám dělali potíže svým nasazením i bojovností. Po zápase v Praze se mohlo zdát, že nás tady čeká lehký zápas, ale opak byl pravdou. Hlavně tedy v prvním poločase," uvedl Lavička.

Mazuch kvůli žlutým kartám nenastoupí proti Arménii

Cenil si toho, že se Češi po matném úvodu dokázali herně zvednout a nakonec bez větších potíží v kvalifikaci získat druhou výhru po sobě. "Je fakt, že jsme ten dnešní zápas mohli mít klidnější dřív. Ale v kvalifikaci se každá výhra počítá," dodal Lavička, kterého tak po dnešku mrzelo jen to, že ve středečním zápase s Arménií nebude moci počítat se stoperem Ondřejem Mazuchem. Autor první dnešní branky totiž dostal druhou žlutou kartu. "Místo něj se už ve druhém poločase objevil ve hře Petr Cigánek a zapadl dobře," pochválil Lavička ostravského debutanta.

Hráči po utkání děkovali hlavně brankáři Švengrovi, ten však chválu odmítal. "Penalta sice byla pro výsledek asi důležitá, dostali jsme se tím do zápasu, ale i kdybych to nechytil, tak bych pořád věřil, že domácí porazíme a otočíme to," řekl Švenger, který jinak během zápasu moc práce neměl.

Švenger v úvodu jen z branky sledoval své trápící se spoluhráče, kteří svého soka půlhodiny nedokázali přehrát. "Nepodcenili jsme nic, ale měli jsme tam na začátku hodně špatných věcí. Ale ty góly před půlí nás hodně nakoply, pak už soupeř trochu odpadl. Před tím ale uměl kousat, dokud cítil šanci," podotkl Švenger.

Mužstvu hodně pomohl i první gól stopera Mazucha, jenž se prosadil v 35. minutě a mohl slavit svůj první gól v mládežnických reprezentacích. "Spíš to ale byla trochu haluz, i když to asi z tribuny vypadalo pěkně," vzpomínal bek Fiorentiny na svoji efektní střelu o tyčku. "Jen jsem se snažil obstřelit ten chumel hráčů přede mnou a vyšlo to takhle. Dost jsem se divil, k takovému zakončení se ani na tréninku moc nedostanu," líčil Mazuch.

Mazuch měl před penaltou nahnáno

Netajil, že před penaltou domácích měl trochu nahnáno. "Vůbec by nám nepomohlo, kdyby dali gól. Naštěstí to Švengy vychytal a tím nám dost pomohl," řekl Mazuch, který litoval, že kvůli druhé žluté kartě přijde o středeční zápas s Arménií. "Aspoň budu mít čistý štít na Turky a Ukrajince v listopadu," našel částečnou útěchu někdejší zadák Brna.

Záložník Bořek Dočkal v neděli úspěšně navázal na své dvě branky, kterými Lichtenštejnce počastoval už v Praze. Dnes sám zařídil uklidňující druhou branku, třetí gól padl po jeho střele, kterou zblízka dorazil Smejkal. Ani Dočkalovi se ale nezamlouvalo, jak mužstvo vstoupilo do utkání. "Hlavně nám chyběl pohyb, pořád jsme byli zašití ve svých pozicích, zatímco domácí se furt nabízeli a chtěli hrát," líčil Dočkal, proč českému týmu tak dlouho trvalo, než se dostal do zápasu.

Dočkal si všiml, že se soupeř na zápas připravil o mnoho lépe než před měsícem. "Měli lepší organizaci, i v útoku si dovolili mnohem víc. Museli jsme máknout o mnoho víc než doma," uvedl Dočkal. Také on viděl v penaltě klíčový okamžik zápasu. "Ale nás by asi nakoplo, i kdyby ji domácí dali. Dohánět ztrátu by sice bylo složitější, ale troufnu si říct, že bychom je časem stejně dokázali přehrát," doplnil Dočkal.

Reklama

Související témata: