Hlavní obsah

Středeční start Rosického zůstává stále nejasný

SEEFELD

Jestli nastoupí kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický ve středu v kvalifikaci proti Německu není vůbec jasné. Záložník londýnského Arsenalu se cítí dobře, trénuje naplno s mužstvem, podle věhlasného fyzioterapeuta Pavla Koláře ale hrozí riziko obnovení svalového zranění.

Článek

„Říká, že se cítí dobře, ale jeho start může být riskantní. Riziko obnovení zranění je vzhledem k jeho zdravotním problémům stejné za čtrnáct dní nebo za měsíc,“ popsal trochu tajemně situaci kolem Rosického uznávaný fyzioterapeut Pavel Kolář.

Zatímco Rosický v pondělí odpoledne bez problémů trénoval pod slunečními paprsky, Kolář rozplétal příčiny jeho chronických problémů, které má vlastně od dětství. S přibývajícím věkem se zranění objevují častěji. Důvodem je nerovnováha svalového zapojení, jak zjistil Kolář.

„Tomáš se musí naučit správně zapojovat všechny svaly. Zádové a stehenní jsou přetížené a má je jako tětivu luku, jiné kolem pánve a břicha nefungují. Jde o jejich souhru a získání správného prožitku, který časem cvičení zautomatizuje,“ zdůraznil Kolář s tím, že absolutní klid by nebyl řešením, musel by být v podstatě několikaměsíční.

„Svalové disproporce mohou spravit kompenzační cvičení, která fotbalista provádí vícekrát za den, dohromady asi dvě hodiny. Není to ale jen o svalech, nýbrž i o hlavě. Musí vědět, co a proč dělá a čeho chce dosáhnout. Srovnat by se to mohlo tak za čtyři až pět měsíců pravidelného cvičení,“ prozradil Kolář s tím, že Rosický si to uvědomuje a chce jít touto cestou. Týden pod Kolářovým dohledem přinesl slušné výsledky.

Nejistota na náladě nepřidala 

Tomáš Rosický je z problémů viditelně rozladěný. „Nic se nemění,“ odpovídá stereotypně, pokud vůbec odpoví. „Uvidíme, jestli Tomáš nastoupí, připraveni jsme na různé varianty,“ konstatoval trenér Karel Brückner, který ze situace také nemá radost.

Také pondělní odpolední trénink byl otevřený. „Hráči viděli na videu zápas Německa se Slovenskem. Budeme se k tomu ještě vracet. Taktiku probíráme v teorii na hotelu, navíc hřiště v Zirlu nebylo dobré a není důvod se schovávat,“ konstatoval Brückner.

Při hře na dvě branky nastoupili červení (měla by to být základní sestava) proti zeleným v sestavě: Čech - Ujfaluši, Kováč, Rozehnal, Kladrubský - Pospěch, Matějovský, Galásek, Rosický, Plašil - Koller. Pokud bude zcela v pořádku Sionko, nastoupil by asi místo Pospěcha, Jarolím, jenže měl také zdravotní potíže, by případně nahradil Rosického a Zápotočný, který také nebyl zcela fit, asi Kladrubského. V úterý ráno odjíždí reprezentace ze Seefeldu do Mnichova, kde má odpoledne oficiální trénink v Allianz Areně.

Reklama

Související témata: