Hlavní obsah

Jarolím nechce být jen variantou za Rosického

Karel Felt (Seefeld)Právo

Pořádný oříšek musí rozlousknout kouč české fotbalové reprezentace Karel Brückner. Kapitán týmu Tomáš Rosický se cítí dobře, ale zkušený fyzioterapeut Pavel Kolář zvedá varovně prst... Zranění se může obnovit. Kdo tedy za něj a jak vůbec složit středovou řadu a útok?

Článek

Při většině variant to vychází, že by měl v záloze nastoupit David Jarolím. Ať za Rosického nebo Matějovského. Jenže ani on nepřijel na soustředění do Seefeldu zdravotně v pořádku...

„Měl jsem uzliny v tříslech, což byl následek zánětu v kotníku. Teď už jsem v pořádku a cítím se dobře,“ hlásil Jarolím před odjezdem reprezentace ze Seefeldu do Mnichova. „Mám se záněty potíže. Jakmile se někde nějaký objeví nebo se odřu, hned se mi udělají v tříslech uzliny. Ale už jsem opravdu fit,“ přesvědčoval Jarolím nejen novináře, ale i kouče Brücknera.

Když slyší o tom, že by měl být alternativou za Tomáše Rosického, kroutí odmítavě hlavou. „V Hamburku hraji jedině uprostřed zálohy. Tahle pozice pro mne není nová ani v reprezentaci. Vím, koho kolem sebe mám. Já především neberu označení, že jsem vlastně jen alternativa za Rosického. Myslím si, že mám na víc. Z Hamburku jsem zvyklý hrát uprostřed zálohy. Tomáš se těžko nahrazuje, ale troufám si říct, že víc než on hraji dozadu. Nemám obavu ani z toho, že bych nastoupil ve středové řadě společně s ním. Dokážeme si vyhovět,“ zdůraznil Jarolím, ale s tím, že podle tréninků si myslí, že Rosický nastoupí.

Hamburk hraje stylem 4 - 2 - 3 - 1 a Jarolím nastupuje uprostřed středové trojice. „Přede mnou je Rafael Van der Vaart. Tím chci říct, že umím hrát do kombinace i bránit. Není pravda, jak se o mně tvrdí, že umím jen dopředu. Tohle všechno je na posouzení a rozhodnutí trenéra,“ dodal smířlivě Jarolím.

Připraveni jsou optimálně 

Víc než deset let hraje v Německu, bundesligu má v malíčku a zná i německé reprezentanty. „Pochopitelně sleduji, co se v jejich táboře děje. Postup už si zajistili v sobotu v Dublinu. Mají pár zraněných, ale do velkého rizika nepůjdou a rozhodně nás nepodcení. To si nedovolí. Jejich kádr je ale natolik silný, že hráči z lavičky dokáží zacelit mezery a nebude to znát. Je jedno, kdo nastoupí. V každém případě budou chtít vyhrát,“ řekl na adresu Němců Jarolím.

„Neočekávám mnoho změn oproti Dublinu. Distancovaného Lehmanna asi nahradí Hildebrand, Podolski podle mne začne v základu. Možná udělá kouč Löw ještě jednu změnu. Ale jak sliboval, dá šanci novým hráčům i v příštích zápasech. Hodně dbá na to, aby složení kádru bylo vyvážené a vedle matadorů získávali zkušenosti mladíci. Podcenění nebo vypuštění nepřipadá v úvahu. Naopak, z nich spadne nervozita a budou chtít doma vyhrát,“ dodal. Podle Jarolíma se národní tým na Němce pečlivě chystal a ví i o jejich slabinách. „V Seefeldu to bylo fantastické, jsme optimálně připravení, jen to potvrdit,“ zdůraznil.

Na Allianz Arenu, kde se bude ve středu hrát, má David Jarolím nejlepší vzpomínky. „Hrál jsem tam proti Bayernu třikrát a dvakrát jsme tam v lize vyhráli a v poháru jsme tam inkasovali gól až v samém závěru. Kéž by dobrá bilance pokračovala i ve středu. Je to hezký stadión, ale nijak výjimečný není. Je velký a je na něm perfektní atmosféra,“ charakterizoval Jarolím jeden z nejmodernějších evropských stadiónů.

Reklama

Související témata: