Hlavní obsah

Vyhlídky Čechů při losech ovlivní i poslední kvalifikační duely

PRAHA

Čeští fotbalisté si sice středeční přesvědčivou výhrou 3:0 v Německu už v předstihu zajistili postup na mistrovství Evropy v příštím roce v Rakousku a a ve Švýcarsku, ale ani závěrečný listopadový dvojzápas se Slovenskem a na Kypru by neměli brát na lehkou váhu. Hlavně kvůli tomu, že tyto výsledky ovlivní jejich nasazení před losováním závěrečného turnaje ME, ale předtím také při losu kvalifikace mistrovství světa v roce 2010.

Článek

Pozornost českého týmu bude 25. listopadu nejprve upřena do jihoafrického Durbanu. V dějišti příštího mistrovství světa se dozví, s kým se poměří v kvalifikaci. A přesně o týden později los ve švýcarském Lucernu narýsuje složení základních skupin pro evropský šampionát.

Před oběma losovacími akty jsou pro nasazení nastavena jiná kritéria. Před losem MS se zohledňuje aktuální postavení na žebříčku FIFA, kde Češi zatím drží mezi evropskými celky devátou příčku před dotírajícími Rumuny. Pokud by tým kouče Karla Brücknera současné postavení udržel, znamenalo by to, že v Durbanu bude při losování v devítičlenném prvním koši. Ocitl by se tak ve společnosti Itálie, Německa, Nizozemska, Francie, Španělska, Portugalska, Anglie a Chorvatska. Těmto soupeřům by se tak český tým v kvalifikaci MS vyhnul.

Češi musí pro jistotu zvládnout zbylé dva zápasy

Nutné ale je, aby Češi na devátém místě zůstali; před Rumunskem nyní v žebříčku mají náskok 45 bodů, což pro Rumuny není nedostižná meta. Proto Češi pro úplnou jistotu potřebují zvládnout i závěrečná utkání se Slovenskem a na Kypru, aby před sebe nejbližšího konkurenta nepustili.

Na světový šampionát do JAR postoupí vítězové devíti evropských kvalifikačních skupin. Dalších osm týmů s nejlepší bilancí z druhých pozic se o čtyři zbývající místa určená pro Evropu utká v baráži.

Před losem evropského šampionátu je systém nasazování do čtyř čtyřčlenných košů odlišný. Zde se totiž zohledňují výsledky z kvalifikace o mistrovství světa v roce 2006, následné baráže a také současné kvalifikace ME. Celkový počet získaných bodů se po skončení současné kvalifikace vydělí počtem odehraných zápasů, z čehož vznikne klíčový koeficient. Podle něj pak mužstva poputují do jednotlivých košů.

Francie se Španělskem mohou být až ve čtvrtém koši

Jisté je, že v prvním koši budou figurovat pořádající země Rakousko, Švýcarsko a také obhájci titulu z Řecka, kteří si postup stejně jako Češi zajistili ve středu díky výhře v Turecku. Nasazení do košů ale může mást: například nepřesvědčivé výsledky z posledních kvalifikací mohou Francii se Španělskem, pokud tedy na mistrovství vůbec postoupí, uvrhnout až do čtvrtého koše, světoví šampióni z Itálie například mohou zamířit do třetího.

Porovnávat ale koeficienty je nyní předčasné, ve hře je ještě deset volných míst a pořadí v žebříčku se může výrazně změnit. Takže i závěrečné duely se Slovenskem a na Kypru mohou mít pro český tým velký význam. Nezmění se ale už třeba skutečnost, že Švýcarsko bude na šampionátu hrát ve skupině A a Rakousko obsadí čelní pozici v "béčku".

Reklama

Související témata: