Hlavní obsah

Češi mohou být znovu černým koněm šampionátu

PRAHA

Kouč české fotbalové reprezentace Karel Brückner má štěstí. Když už se nad ním stahují mraky a je zatracován, udělá mužstvo výsledek, o jakém se mluví v celé Evropě. Loni na podzim to bylo 3:0 vítězství na Slovensku, nyní přišel stejný úspěch dokonce na hřišti Němců.

Článek

„Beru i vítězství s pokorou. Nikdy nepodléhám velké euforii, ani zklamání po nevydařeném utkání není dlouhé,” řekl v Mnichově Brückner. „Určitě je to pro mne i pro mužstvo zadostiučinění,“ dodal a dal tak najevo kritikům, že pravdu i kus štěstí měl zase on.

Senzační vítězství s předstihem vyřešilo postupovou tajenku. Zápasy se Slováky (17. 11. v Praze) a na Kypru (21. 11. v Nikósii) už sice ztratí to pravé kvalifikační napětí, ale ve hře je první místo ve skupině, důležité pro nasazení při prosincovém losu. Takže nelze od kouče očekávat nějaké experimentování se sestavou. „Dali jsme už dost šancí hráčům z širšího kádru. Máme v něm stříbrné borce z mistrovství světa do dvaceti let Fenina a Šimůnka, ale také hráče poslední jednadvacítky, Pudila či Kladrubského,” odmítl Brückner další nevynucené rozšiřování kádru s tím, že hráč musí v klubu přesvědčit, že do týmu patří.

S reprezentací se po výhře v Německu zase musí počítat a může být znovu černým koněm šampionátu. A kouč ví, kdo k postupu nejvíc přispěl. Pokud se nezraní, pak už dnes mají místo v třiadvacetičlenné nominaci jisté gólmani Čech a jeho věrný stín Blažek, obránci Ujfaluši, Rozehnal, Kováč, Jankulovski, záložníci Rosický, Galásek, Plašil, Polák, Sionko, útočníci Koller a Baroš.

O další místa bude boj. Z brankářů je ve hře dvojice Kinský, Vaniak, z obránců mají velkou šanci Grygera, Pospěch, Jiránek, Zápotočný, možná Šimůnek, ze záložníků Matějovský, Jarolím, Pudil, Sivok, z útočníků trojice Vlček, Kulič, Fenin. Možná lze uvažovat ještě o Kladrubském, Suchém, Fillovi, Limberském, Papadopulosovi, ale okruh se spíš bude zužovat.

V dosavadních kvalifikačních zápasech reprezentovalo celkem 25 fotbalistů. O tom, že trenér Brückner má své vyvolené, není sporu. Nad ostatní září právě Plašil, jenž nastoupil ve všech deseti kvalifikačních zápasech, společně s Čechem, Ujfalušim a Rozehnalem. Za Plašilovo povolávání byl kouč nejčastěji kritizován, ale v Mnichově ho postavil do středu zálohy a tam hráč Pamplony společně s Matějovským, který to v národním týmu nemá jednoduché kvůli nesmyslným výpadům boleslavských funkcionářů, dokázali tvořit hru.

Kouč má štěstí, v pravou chvíli mu zahrají ti, jimž věří. Naopak k Brücknerovým neoblíbencům zjevně patří David Jarolím, povolávaný většinou jako alternativa za Rosického, avšak s minimálním využitím. Brückner sice ztrácí sebereflexi, stále častěji vystupuje arogantně, ale fotbalu rozumí a ví, kudy kam. Od převzetí mužstva s ním postoupil na všechny tři velké turnaje: ME 2004, MS 2006 i ME 2008.

Vytížení reprezentantů v boji o ME
Čech (10 zápasů/900 minut) – Ujfaluši (10/894), Rozehnal (10/855), Jankulovski (9/810), Kováč (8/486), Jiránek (5/423), Grygera (3/108), Pospěch (1/90), Zápotočný (1/45) – Rosický (9/783), Polák (8/633), Plašil (10/628), Galásek (7/627), Sionko (5/360), D. Jarolím (6/284), Matějovský (2/96), Sivok (2/127), Pudil (1/73) – Koller (9/799), Baroš (6/532), Kulič (6/344), Lafata (2/61), Štajner (2/60), Vlček (4/87), Fenin (2/101).
Střelci gólů: 5 – Koller, 3 – Sionko, Baroš, 2 – Lafata, Jankulovski, 1 – Kulič, Kováč, Matějovský, D. Jarolím, Plašil, Polák, Rosický.

Reklama

Související témata: