Hlavní obsah

Čech: Holka, nebo kluk? To vím jen já a manželka

Jan KrůtaSport.czPrávo

Exkluzivně pro deník Právo se vyjádřila jednička české fotbalové reprezentace Petr Čech. Brankář londýnské Chelsea mluvil o vzestupu svého klubu, bývalém kouči Mourinhovi i lednovém přírůstku do rodiny.

Článek

Chelsea se zase zvedla a válcuje jednoho soupeře za druhým. Jak si to užíváte?

Máme z toho všichni radost. Po těch velkých změnách a hluchém období se začalo dařit. Měli jsme menší krizi, což nebylo nejlepší na pohodu. Zlomilo se to zápasem Ligy mistrů ve Valencii, od té doby vyhráváme. Ukázala se síla týmu. Doufám, že to tak bude pokračovat, další ztráty si už nemůžeme dovolit.

Navíc vám nahrály poslední dvě remízy Arsenalu. Na vedoucí duo ztrácíte už jen tři body, ale Arsenal má ještě zápas k dobru...

Ani šest bodů nic neznamená. V téhle lize už vůbec ne. I když jsme v jeden moment ztráceli deset bodů, pořád to nebylo tak hrozné. Do konce ligy zbývalo třicet zápasů. Tady se chleba láme v období Vánoc, kdy se hraje obden. Dá se získat i ztratit.

Co vůbec říkáte na dobré výkony Arsenalu? Překvapuje vás, jak hrají bez Henryho?

Oni už si hru bez něj vyzkoušeli v minulé sezóně, kdy byl skoro pořád zraněný. Tým zůstal pohromadě, dokoupili pár hráčů, ale byly to spíš kosmetické úpravy. Vyšel jim dobře začátek sezóny, což je pro Arsenal velká psychická výhoda. Ale na nějaké hodnocení bych spíš počkal, až se jim něco nepovede. Tím obdobím si projde v sezóně každý tým. Když se daří, je všechno jednodušší.

Viděl jste v televizi sedmibrankový příděl Slavii v Lize mistrů?

Díval jsem se. Slavia udělala dost chyb, za které tvrdě pykala. Navíc ten den vyšlo Arsenalu všechno, na co sáhl. Vždyť z dvanácti střel dal sedm gólů. Slavia mě překvapila, že se i za stavu 3:0 snažila hrát a jen to nezabetonovala. Samozřejmě se to pak otočilo proti ní.

Souhlasíte s tím, že se jen potvrdil propastný rozdíl mezi českou a anglickou špičkou?

Těžko se to dá posuzovat podle jednoho výsledku. Je třeba si uvědomit, že i Slavia měla spoustu zraněných hráčů a do sestavy naskočili mladí kluci, kteří se učí. Tohle pro ně byla výborná škola. Druhá věc je, že se česká liga ekonomicky nemůže měřit s těmi nejlepšími soutěžemi v Evropě. Taková je realita.

V poslední době se daří nejen Chelsea, ale i vám osobně. Ve Wiganu jste vychytal další nulu a neinkasoval jste už 450 minut...

Důležitější než moje nuly jsou vítězství. A když se k tomu přidá hezký fotbal, kterým se bavíme my na hřišti i lidi v hledišti, je to paráda. Třeba jako v minulém ligovém utkání proti Manchesteru City. To byl můj stý zápas za Chelsea a bylo nádherné, že jsem to malé jubileum oslavil čistým kontem.

Jak se změnila Chelsea za dobu, co mužstvo vede trenér Avram Grant?

Když se vyhrává, tým má najednou víc sebedůvěry a všechno vypadá jinak. Zatím je brzy na nějaké hodnocení a já bych se do něj ani nechtěl pouštět. Každý nový trenér potřebuje čas. Minimálně tři měsíce, aby mužstvu vtiskl své představy a změny se projevily na hřišti. Tohle se nedá udělat mávnutím kouzelného proutku ze dne na den.

V čem je Grant jiný než jeho předchůdce José Mourinho?

Některé věci se dělají jinak, ale dál bych to nerad rozváděl.

Volal vám trenér Mourinho po svém odchodu?

Ne, nepotkal jsem se s ním od doby, co u nás skončil.

Stále častěji se spekuluje, že by mohl převzít anglickou reprezentaci. Věříte tomu?

Bude to jeho rozhodnutí. Trénovat anglický nároďák je velká prestiž, ale nemyslím si, že by José Mourinho v nejbližší době vedl reprezentaci. Podle mě má spíš klubové ambice. Láká ho vyhrát Ligu mistrů a soutěž v nějaké zemi, kde ještě netrénoval nebo se mu to nepodařilo.

Koncem ledna se z vás stane pyšný otec. Jak se chystáte na přírůstek do rodiny?

Moc se těším, už se to blíží. Bude to nejhezčí dárek. A vůbec nevadí, že už bude po Vánocích.

Bude to chlapeček, nebo holčička?

Pohlaví našeho dítěte zatím znám jen já a manželka Martina. Nikomu jinému jsme to neřekli, ani rodičům. Chceme, aby to pro všechny bylo překvapení.

Přál byste si více syna?

Já jsem si jako první přál holčičku, Martina zase chlapečka. Takže v tuhle chvíli už vím, jestli mi to přání vyšlo nebo ne...

Kupujete výbavičku?

Některé věci už máme nakoupené, doma jsme připravili dětský pokoj.

Chystáte se k porodu?

Stoprocentně s tím počítám.

Abyste zrovna nehráli zápas někde daleko...

V klubu se určitě dohodnu. Ten moment nechci propásnout.

Reklama