Hlavní obsah

V nominaci jednadvacítky chybí Šimůnek, vrací se slávista Švec

PRAHA

Bez zraněného stopera Jana Šimůnka se zatím musí obejít trenér reprezentační jednadvacítky Vítězslav Lavička před zřejmě klíčovými zápasy evropské kvalifikace proti fotbalistům Turecka a Ukrajiny. Kouč mladíků naopak povolal slávistu Michala Švece, který nahradil Lukáše Kubáně z Brna. Lavička oznámil nominaci na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Článek

Šimůnek momentálně léčí svalový problém, ale pokud by se stihl uzdravit, Lavička je připraven ho dodatečně povolat. S trenérem reprezentačního A-týmu totiž mají dohodu, že by obránce Wolfsburgu tentokrát vypomohl jednadvacítce, kterou čekají zřejmě dva klíčové zápasy v kvalifikaci o postup na evropský šampionát.

"Stav Šimůnka je jedna ze zásadních otázek nominace. Momentálně je podstatné, že je na marodce. Uvidíme, jaký bude mít jeho zdravotní stav vývoj, předběžná dohoda mezi mnou a Karlem Brücknerem je, že by dostal přednost do kádru jednadvacítky," uvedl Lavička, který by Šimůnkovu účast hodně uvítal. "S Honzou bychom byli ještě silnější a kompaktnější. Skvěle se integroval v bundeslize, byl by velmi platný," uvažoval trenér.

Teplický Fenin zůstane v seniorském týmu

Do nominace se po pauze při minulém srazu vrací uzdravený slávista Švec, naopak vypadl brněnský Kubáň. Podle Lavičky mu neprospělo, že v poslední době nehrál v základní sestavě svého celku. "V té nominaci je šestnáct hráčů do pole, i když bych měl nejradši všechny pohromadě. Lukáš Kubáň je momentálně v pozici jako by pod čarou, ale může být ještě dodatečně povolán. Nominace Švece má souvislost s tím, že je Kubáň pod čarou," vysvětlil Lavička

Podobně jako o Šimůnkovi hovořil s Brücknerem také o Martinu Feninovi z Teplic, který nakonec zůstane v seniorském výběru. "S panem Brücknerem máme pravidelné pracovní schůzky, on se ptá, kdo z jednadvacítky má výkonnost na áčko," nastínil Lavička.

Jednadvacítka, která zatím vévodí své kvalifikační skupině, se 17. listopadu v Jablonci utká s dosud neporaženým Tureckem, o čtyři dny později pak nastoupí k duelu na Ukrajině. Lavička považuje oba duely za klíčové v boji o postup do baráže o účast na mistrovství, kam postoupí vítězové deseti skupin a čtyři nejlepší celky z druhých míst.

Zápas s Turky bude složitý 

"Důležitost obou zápasů je velká, čekají nás v uvozovkách zápasy pravdy. Utkáme se se soupeři, kteří jsou spolufavority skupiny. Zápas s Tureckem bude hodně složitý, Turci jsou konsolidovaní, mají hodně ofenzivně laděný tým," řekl Lavička.

Jeho svěřence po listopadovém dvojutkání čeká nezvykle dlouhá pauza, další zápas kvalifikace bude na programu až v září. Lvíčata vyplní jarní pauzu březnovým střetnutím na půdě stejně starých Francouzů, o měsíc dříve je v plánu další přípravné utkání buď v zahraničí, nebo s ligovým týmem v Čechách.

Nominace české fotbalové reprezentace do 21 let:
Brankáři: Diviš (Slavia Praha, 1 start v jednadvacítce/0 branek), Petr (Parma, 0/0), Švenger (Sparta Krč, 6/0).
Obránci: Cigánek (Baník Ostrava, 3/0), Mazuch (Fiorentina, 2/1), Řezník (Baník Ostrava, 3/0), Suchý (4/0), Švec (oba Slavia Praha, 8/0).
Záložníci: Dočkal (Kladno, 5/3), Fillo (Plzeň, 16/2), Gebre Selassie (Slavia, 4/0), Holek (13/0), Kalouda (oba 1. FC Brno, 5/0), Kúdela (Kladno, 5/0), Rajtoral (Baník Ostrava, 12/0), Střeštík (1. FC Brno, 4/1).
Útočníci: Jeslínek (Kladno, 2/1), Pekhart (Tottenham Hotspur, 5/5), Smejkal (Plzeň, 3/4).

Reklama