Hlavní obsah

Slováci se večer na Letné pokusí o odvetu za domácí debakl

PRAHA

Po více než roce se v kvalifikaci na mistrovství Evropy opět střetnou Češi a Slováci. V poslední bitvě utrpěli naši východní sousedé na svém hřišti ostudný debakl 0:3. Strůjce tehdejšího českého vítězství Libor Sionko se ale dnes večer na Letné proti tradičně hodně motivovanému soupeři nepředstaví. Výběru trenéra Karla Brücknera již o nic nejde, postup na šampionát už má, narozdíl od svého soupeře, jistý. Zápas začíná ve 20:30 hod.

Článek

Jedná se o souboj bývalých federálních partnerů, což utkání tradičně dodává speciální náboj. Trenér slovenských fotbalistů Ján Kocian si ale nemyslí, že půjde o bratrovražedný boj. Jeho družina ale minulé září na Tehelném Poli doplatila právě na přílišnou motivaci Čechy porazit. Aby se situace neopakovala, hodlá devětačtyřicetiletý trenér ještě jednou svým svěřencům utkání pustit na videu. „Důležitá je kvalita, ne vzpomínky,“ varuje naopak své ovečky Karel Brückner.

Opačný problém než Slováky by naopak mohl potkat Čechy. Po senzační výhře 3:0 na půdě favorizovaného Německa si Brücknerova družina může kupovat letenky do Rakouska či Švýcarska, kde se v příštím roce uskuteční kontinentální šampionát. Kapitán Rosický a spol. sice ještě bojují o první místo ve skupině, zda jim jistota postupu neubere na nasazení se ale budeme muset přesvědčit až večer.

Hostitelé se budou muset obejít bez Petra Čecha, stabilní opory mezi třemi tyčemi, poloviny obrany, ve které se neobjeví italští krajánci Tomáš Ujfaluši a Marek Jankulovski a zřejmě i bez Jana Poláka, jehož trápí poraněný sval. Příležitost tak dostanou i hráči širšího kádru a trenér Brückner tak bude moci hledat další borce, které vezme s sebou příští rok na EURO.

Starosti dělá oběma mužstvům stav letenského trávníku, kterému příliš nepřeje současné počasí. I proto se Češi raději přesunuli ke svému předzápasovému tréninku na Strahov. Na něm hráči jistě pilovali jednu z Brücknerových specialit - překvapivým signálem zahranou standardní situaci, která může rozhodnout zápas stejně jako před více než rokem. „Soupeř už je chytrý a připravený. Četnost čelních standardek navíc teď není tak masivní, spíše se zahrávají rohy a přímé kopy ze strany,“ odmítl odkrýt karty před soupeřem vyhlášený stratég na české lavičce.

Soupeř má podle něho nejsilnější středovou řadu, klíčovou postavou Slovenska je pak prý defenzívní záložník Marek Hamšík. Brücknerův protějšek Kocian slibuje otevřený fotbal, diváci se tak snad mohou těšit na ofenzívní podívanou. Utkání na Letné začíná ve 20:30 hod., řídit jej bude trojice finských rozhodčích, hlavní slovo v ní bude mít Tony Asumaa. V pokladnách Axa arény zbylo na bitvu Česko vs. Slovensko ještě tisíc vstupenek, které se začnou prodávat ve dvě hodiny. Sport.cz vám ze zápasu přinese mimo jiné on-line reportáž.

Reklama

Související témata: