Hlavní obsah

Česko-slovenská komise začne chystat společné šampionáty

PRAHA

Vize společného pořádání fotbalových šampionátů ožila na sobotním jednání české a slovenské delegace, které se sešly před vzájemným večerním utkáním národních týmů. Zástupci obou svazů se dohodli na vytvoření komise, která bude zpracovávat možnosti, jak pořádat společně mládežnické šampionáty a případně i Euro dospělých v roce 2020. ČTK o závěrech jednání informoval předseda ČMFS Pavel Mokrý.

Článek

O možnosti pořádat v delším časovém horizontu evropský šampionát na české a slovenské půdě informoval Mokrý už koncem října po první schůzce delegací v rámci curyšského kongresu FIFA. V sobotu se funkcionáři shodli, že základní vize společného projektu začnou mít konkrétní obrysy. "Když s tím nezačneme nyní, budoucí generace to budou mít složitější," prohlásil Mokrý.

Proto bude utvořena společná šestičlenná komise, která se bude zabývat podmínkami, jak a kdy společně turnaje pořádat. "Jde o mistrovství světa dvacítek, mistrovství Evropy jednadvacítek a při jejich úspěšném pořádání možnost v budoucnu žádat také o pořadatelství Eura," připomněl Mokrý společné plány. Ke společnému pořádání MS dvacítek v roce 2011 však českou stranu vybízí také Rakousko.

Mokrý doufá, že svaz získá pro velké akce i podporu státu. "Pokud si naše země troufá na tak gigantický podnik, jako je olympiáda, rozhodně bychom měli umět zvládnout evropský šampionát fotbalistů," míní český fotbalový šéf.

Výhodou společných projektů se Slováky bude podle Mokrého možnost nahlédnout do požadavků, které museli splnit úspěšní pořadatelé z posledních let. Předseda slovenského svazu František Laurinec je totiž členem komise v rámci UEFA, která způsobilost kandidátů posuzuje.

Dnešní pražská schůzka by měla nastartovat užší spolupráci, obě strany se domluvily na setkání v půlročním intervalu. Na nich chtějí projednat i další společné projekty - mluví se například o pohárovém klání vítězů obou ligových soutěží. Spíše okrajově padla také myšlenka společné česko-slovenské ligy. "Šlo čistě jen o teoretické úvahy. Podobný projekt v nejbližší době určitě z různých důvodů není reálný, možná až ve vzdálenější budoucnosti," uvedl Mokrý.

Reklama

Související témata: