Hlavní obsah

Lavička: Remíza s Tureckem je spravedlivá

Jablonec nad Nisou

Česká fotbalová reprezentace do jednadvaceti let uhrála v dalším utkání kvalifikace o postup na ME 2009 jen bod za remízu 1:1 s Tureckem. „Byla to konfrontace se špičkovým týmem v této kategorii,“ řekl na adresu tureckého soupeře na pozápasové tiskové konferenci trenér českých lvíčat Vítězslav Lavička.

Článek

Čeští fotbalisté šli do vedení v utkání již v 17. minutě, když parádní střelou ze standardní situace prostřelil brankáře Kivraka Marek Střeštík. „Všichni jsme viděli, že soupeř, který proti nám hrál, měl svoji kvalitu. Šli jsme do vedení po standardní situaci, možná jsme to měli dotáhnut do konce, ale soupeř byl opravdu silný,“ byl relativně spokojený s bodem kouč českých mladíků.

„Byli jsme pod tlakem, poměrně rychle jsme dali gól, jejich kombinace byla opravdu hodně rychlá a přesná, dělalo nám to problémy. Měli jsme problémy hlavně s jejich hýřivým pohybem a rotací hráčů. Ze všech sil jsme se snažili jejich výpady ubránit,“ řekl k utkání Lavička.

Soupeř mohl vyrovnat ještě do poločasu. Měl možnost zahrávání pokutového kopu, ale sebevědomě chytající Švenger podržel český tým nad vodou, když pokus Özkana lapil. „Několikrát v závěru utkání jsme měli velké problémy. Důležitá byla chycená penalta Švengra,“ vrátil se k důležitému okamžiku zápasu Lavička.

Soupeři se podařilo vyrovnat až čtvrthodiny před koncem, když česká defenziva selhala v bránění standardní situace. Parlak si vyskočil nejvýš ze všech hráčů a prostřelil hlavičkou domácího brankáře Švengra. „Soupeř hrál na riziko.Při gólu jsme v organizaci hry propadli. S týmem si to ještě rozebereme u videa. Na bránění standardních situací musíme ještě pracovat,“ vidí rezervy ve svém týmu český kouč.

„V závěru utkání jsme byli často pod tlakem a logicky z toho vyplynula ta inkasovaná branka. Tento výsledek je spravedlivý,“ zhodnotil nakonec kvalifikační utkání Lavička.

„Skupina je rozehraná. Nemůžeme teď hodnotit, nakolik pro nás bude tento bod důležitý. Turci jsou zřejmě spokojeni. Na Ukrajině to bude nelehký zápas. Klimatické podmínky budou podobné tomu dnešnímu zápasu. Ukrajina je velmi houževnatý soupeř. V pondělí se tam budeme přesouvat,“ řekl následujícímu soupeři v kvalifikaci stratég českých mladíků.

Reklama

Související témata: