Hlavní obsah

Baroše s Kollerem zastoupil na promáčené Letné Kulič

V sobotu čeští fotbalisté po více než roce opět nasázeli slovenskému týmu tři branky. Po vítězství 3:0 na hřišti východních soupeřů se tentokrát radovali z vítězství 3:1. O góly se podělily všechny tři řady Brücknerovy sestavy – skóre otevřel obránce Zdeněk Grygera, o zvýšení se postaral střídající útočník Marek Kulič a pojistku přidal kapitán Tomáš Rosický. Naprázdno tak vyšlo dříve tolik obávané ofenzívní komando Milan Baroš s Janem Kollerem.

Článek

Ani jednomu z tradičních útočných es kouče Karla Brücknera se nedaří v mateřském klubu. Oba spíše nenastupují ve francouzské Ligue 1 - Baroš v mistrovském Lyonu, Koller v upadajícím Monaku. Sraz z kamarády z reprezentace tak pro ně je toužebnou psychickou vzpruhou. Proti Slovensku vyběhla na trávník "francouzská dvojčata“ od první minuty, vysněnou branku však ani jeden z nich nevstřelil, i když šanci skórovat oba měli.

Po půlhodině hry si Baroš jako za starých časů, kdy mimo jiné kraloval střelcům na evropském šampionátu v Portugalsku, pohrál v plné rychlosti s obráncem, kterého v poslední chvíli zastoupil obětavým skokem pod nohy jeho kolega Zdeno Štrba. „Udělal jsem kličku, poslal si to do běhu a šel do zakončení. O tom druhém hráči jsem bohužel vůbec nevěděl,“ litoval šestadvacetiletý útočník po zápase.

Novinářům také přiznal, že se jen těžko vyrovnával s postem krajního záložníka, kam jej kouč Brückner z útoku přesunul po několika minutách hry. „Trenér to v poslední době spíš staví na jednoho útočníka, než klasické rozestavení 4-4-2. Můj styl to sice není, ale já to musím respektovat,“ postěžoval si Baroš.

Na jeho místo tak v 70. minutě přišel sparťanský štírek Marek Kulič, který hned po sedmi minutách na trávníku přidal důležitý druhý gól Česka. A jak ke své trefě přišel? Díky zbraním, kterými v minulosti strašil soupeře právě Baroš - agresivitě a dravosti.

Kulič nepřestal sledovat míč za obranu, který jej sice přeletěl, ale díky napadání zkušeného útočníka se slovenský gólman Kamil Čontofalský při nešikovném vyběhnutí srazil s obráncem Markem Čechem. Sparťanský forvard tak mohl pohodlně skórovat do prázdné branky. Ze slovenské šatny se ozývaly nazlobené hlasy, že si Kulič v souboji s protihráči pomohl přistrčením. „To se musí. Oni zase chodili celý zápas tvrdě do Dina Kollera, fotbal je o osobních soubojích,“ odmítl nářky protihráčů šťastný střelec.

Rosického vyděsilo Kollerovo "štelování“

Nejlepšímu kanonýrovi české historie Kollerovi se v sobotu na Letné nepodařilo navázat na předešlých padesát gólů v reprezentaci, ale situaci měl ztíženou osobní obranou soupeře, která několikrát přerostla hranice tvrdosti. Ve druhém poločase vytáhlý útočník připravil patičkou palebnou pozici pro spoluhráče Zdeňka Pospěcha. Ten nastřelil spojnici Čontofalského branky a ani sám Koller nedostál pověsti obávaného šutéra.

S kapitánem reprezentace Rosickým zavzpomínali na společná léta v německé Borussii Dortmund zejména po akci z prvního poločasu, která skončila Kollerovou střelou levou nohou mimo prázdnou branku soupeře. „Dostal jsem od Tomáše dobrý pas, viděl jsem vybíhajícího gólmana a udělal mu krátkou kličku. Bohužel jsem pak míč netrefil ideálně a ten šel vedle branky,“ popsal situaci rodák ze Smetanovy Lhoty a sebekriticky dodal: „Měl to být jasný gól.“

„On tu levačku nemá nejsilnější. Trochu jsem se zděsil, když jsem viděl, jak si to tam "šteluje“,“ komentoval situaci rozesmátý autor nádherné finální přihrávky Rosický. Svého dlouholetého parťáka za zmařenou šanci nijak nekritizoval, naopak byl rozladěný z tvrdého způsobu hry, s jakým proti Kollerovi vyrukovali slovenští obránci.

Reklama

Související témata: