Hlavní obsah

Jednadvacítka vyhrála na Ukrajině a přiblížila se k postupu

ZÁPOROŽÍ

Česká fotbalová reprezentace do 21 let vyhrála v dnešním důležitém duelu kvalifikace mistrovství Evropy na Ukrajině 2:0 a udělala tak velký krok k postupu ze skupiny. Výhru hostujícího týmu v druhém poločase zařídili svými brankami střídající "žolík" Jiří Jeslínek v 72. minutě, František Rajtoral přidal gólovou pojistku osm minut před koncem.

Foto: ČTK/Doležal Michal

Jiři Jeslínek se raduje po vstřeleném gólu s Bořkem Dočkalem - ilustrační fotografie.

Článek

Češi tak v čele druhé skupiny vystřídali právě Ukrajinu, před níž mají nyní dvoubodový náskok a ještě zápas k dobru. Třetí Turecko ztrácí na Čechy čtyři body, ale odehrálo o dva zápasy méně. Český tým zakončí kvalifikaci příští rok v září, kdy hostí Ukrajinu a pocestuje do Turecka. Do baráže o ME, které se uskuteční v roce 2009 ve Švédsku, postoupí přímo vítězové deseti kvalifikačních skupin a čtyři týmy s nejlepší bilancí z druhých míst.

Čeští trenéři do základní sestavy nemohli nasadit zdravotně indisponovaného útočníka a nejlepšího střelce týmu Pekharta a oproti poslednímu remízovému duelu s Tureckem do zápasu na Ukrajině vyrukovali i s jiným rozestavením. Za jediným klasickým forvardem Smejkalem operovala pětičlenná záloha, která měla otupit očekávaný nápor soupeře.

Češi hrozili z rychlých protiútoků

Mladí čeští reprezentanti díky aktivnímu pojetí soupeře nepustili do žádných ofenzivních manévrů, jeho útoky zastavovali už v hloubi pole a sami naopak dokázali hrozit z rychlých kontrů. Po osmi minutách se o první nebezpečnou akci postaral záložník Holek, jehož střela jen těsně minula pravou tyč, o deset minut později se dokonce "lvíčata" radovala z gólu, ale Rajtoralovu euforii po úspěšné dorážce překazil hvizd sudího, jenž předtím zřejmě ještě viděl Střeštíkův útočný faul.

Ukrajinu možná sebevědomý český nástup zaskočil, domácí se přes kompaktní defenzivu dostávali jen těžko a nepomohly jim ani standardní situace. Hosté si totiž možná vzali ponaučení z posledního zápasu, kdy o cennou výhru nad Tureckem přišli po neuhlídaném rohu. Češi se v útoku připomněli zase po půlhodině, jenže vysoký Smejkal svou hlavičku nasměroval jen do náruče gólmana Rybky z Dynama Kyjev. Ten si těsně před poločasovou pauzou poradil i s přízemním pokusem Rajtorala.

Začátek druhé půle lvíčatům nesedl

Přestávka jako by dobře hrající české mužstvo rozhodila a Lavičkův tým si stejně jako v minulých zápasech po změně stran vybral slabší chvíle. Především v defenzivě se postupem času objevily mezery, ovšem Ukrajinci v útoku selhali, stejně jako třeba v nedávných zápasech proti spolufavoritovi skupiny Turecku.

Všechno odstartoval ostrým pokusem těsně mimo hbitý Lijopa, v 55. minutě mezi české zadáky z levé strany vnikl Olijnik a v první velké šanci zápasu svůj pokus otřel jen o boční síť. A vzápětí devět tisícovek diváků vybuchlo vzteky, když rozhodčí Strahonja po souboji stopera Mazucha s Gladkým nenařídil proti Čechům penaltu.

V době sílícího ukrajinského náporu tým podržel i gólman Švenger, jenž bezpečně zkrotil další ránu Lijopy. Brankář druholigové Sparty Krč ale o pár minut později už mohl jenom přihlížet, jak Olijnik při své druhé velké možnosti vypálil z hranice pokutového území nad břevno.

Lvíčata udeřila z čista jasna

Když se zdálo, že se Ukrajinci nadechují k mohutnému finiši, v chladném počasí je ještě víc zmrazila nenápadná akce necelých dvacet minut před koncem. Po dlouhém nákopu urostlý Smejkal vyhrál hlavičkový souboj a skvělý výběr místa prokázal střídající Jeslínek, který krásnou střelou s pomocí břevna zařídil pro Čechy spásnou branku. Kouč Lavička si tak mohl pochvalovat nasazení svého žolíka, neboť Jeslínek na hřiště naskočil až v 55. minutě místo Střeštíka.

Ukrajina pochopila, že ji porážka takřka s určitostí vyřadí z postupové hry, ale místo drtivého závěru se vzmohla jen na chaotické výpady, které ale soustředěně bránící hosté bez potíží odvraceli jednoduchými odkopy do bezpečí. Zápletka zápasu byla definitivně dořešena osm minut před koncem. Po další rychlé akci z deseti metrů vypálil Smejkal, jeho střelu Rybka vyrazil jen před sebe a důrazný Rajtoral v pádu hlavičkou vrátil míč do brány.

Češi pak u rohového praporku udělali radostnou kupu, do slavícího klubka hráčů přiběhli i náhradníci, zatímco trenéři se objímali u střídačky. Po Rajtoralově pojišťovací trefě už nebylo pochyb, že "lvíčata" z náročné ukrajinské mise vyjdou vítězně.

Ukrajina "21" - ČR "21" 0:2 (0:0)
Branky: 72. Jeslínek, 82. Rajtoral. Rozhodčí: Strahonja - Krmar, Premuzaj (všichni Chorv.). ŽK: Stěpanenko - Švec, Fillo. Diváci: 9000.
Ukrajina "21": Rybka - Dopilka, Vernydub, Chygrinskij, Pašajev - Jarošenko, Stěpanenko (83. Prijomov), Olijnik, Lijopa - Antonov, Gladkij. Trenér: Michajličenko.
ČR "21": Švenger - Řezník, Suchý, Mazuch, Kúdela - Holek, Švec - Rajtoral (89. Gebre Selassie), Fillo (82. Kalouda), Střeštík (61. Jeslínek) - Smejkal. Trenér: Lavička.
Tabulka 2. skupiny:
1.Česko642019:214
2.Ukrajina740315:712
3.Turecko43108:410
4.Arménie62136:117
5.Lichtenštejnsko70074:280

Reklama

Související témata: