Hlavní obsah

Brückner: Uspokojily mě výkon hráčů i výsledek

Fotbalová reprezentace po kvalitním výkonu vyhrála na Kypru 2:0 a může se radovat z prvního místa ve skupině D před favorizovaným Německem. Svěřenci trenéra Karla Brücknera zvítězili v posledním utkání kvalifikačního cyklu o postup na mistrovství Evropy 2008 díky brankám Daniela Pudila a nejlepšího kanonýra české historie Jana Kollera. "Jsem spokojený nejen s vítězstvím ve skupině, ale i celým podzimem," rozplýval se po utkání v Nikósii Brückner.

Článek

Uspokojil vás v duelu proti Kypru výkon i výsledek?

Z naší strany to byl velice povedený zápas. Prokázali jsme nárůst kvality a progresivních věcí. Bylo to zasloužené vítězství. Jsem spokojený s výsledkem a výkonem celého mužstva. Ani jsem až na závěr nezasahoval do zápasu. Možná druhý gól mohl přijít dřív. Byly tam pasáže, které mohly být lepší a přesnější. Ale předvedli jsme spoustu akcí i šancí. Jsem spokojený nejen s vítězstvím ve skupině, ale i celým podzimem, který byl dobrý, jak jsem konečně slíbil po té části, která se nám moc nevydařila.

Jak vás uspokojili noví hráči v týmu?

Vyhýbám se hodnocení hráčů, ať je pozitivní nebo negativní. Ti noví hráči ale zahráli... Ale vyhýbám se hodnocení. Dobře zahráli délesloužící, nováčci i ti, kteří tu jsou déle, ale nehráli často

Čemu přičítáte zlepšené podzimní výkony?

Jen práci. Ničemu jinému. Je to práce s týmem po všech stránkách. Je tam mnoho aspektů přípravy, taktiky i dalších věcí. Pomohly nám hodně srazy v září, říjnu i listopadu. Ten čas jsme dokázali dobře využít.

Už je mužstvo v top formě?

Mužstvo prokazuje dobré výkony, ale jsou tam i rezervy. A to máme ještě další top hráče. Jsem pokorný, abych říkal, o kolik se můžeme zlepšit. Nechci říkat, jak budeme dál drtit soupeře.

Můžete zhodnotit celou kvalifikaci?

Nemohu hodnotit celou kvalifikaci. Mám hluboké analýzy, které dostanu se zpožděním, a pak si je vyhodnotím. Ale až na jednu krizovou pasáž, jaké se nevyhne žádné mužstvo, ta kvalifikace byla z naší strany excelentní.

Stane se pravidlem hra na pět záložníků?

Nehráli jsme s pěti záložníky, tam je několik různých základních situací. Hráli jsme s jedním hrotem a dvěma kraji. To jsme hráli i v Německu. Dva útočníci na krajích a tři záložníci uprostřed. Když přišel v Nikósii Baroš, změnili jsme to na klasické 4 - 4 - 2. Kulič nehrál dnes to, co je mu vlastní. My ale máme různé varianty a styly.

Kdy vám bylo v kvalifikaci nejhůř?

Nejhůř mi bylo... Po Německu doma to nebylo, byl to první prohraný zápas po několika dobrých. Herně to nebylo tak špatné. Vlastně mi nejhůř nebylo. K fotbalu patří, že mohou nastat komplikace. S tím jsem počítal.

Češi v období kolem šampionátu v Portugalsku strašili soupeře, bude tomu tak znovu?

Nechci nic zveličovat. Zlepšili jsme obrannou hru celého mužstva. Nebýt nešťastného vlastence Kadlece se Slováky, byl to víc jak půl rok bez inkasovaného gólu i velké šance soupeře. My ale nestrašíme protivníky. Jdeme do všeho s pokorou.

Vy jste asi použil v kvalifikaci víc hráčů, než jste sám čekal...

Řeki jsme, že budeme mužstvo doplňovat. Nechtěli jsme tým rozbít, když byly tendence ho rozbít. Jsme domluveni s Vítězslavem Lavičkou, že po tomto podzimu, když oni na jaře nehrají, budeme doplňovat z jednadvacítky. Bude to kvalitní kádr.

Reklama

Související témata: